Vytisknout tuto stránku
pá., 30. březen 2018 12:01

Nová hymna vyšla na 600 tisíc korun. Olympijský výbor nadále čelí kritice

Česká vlajka Česká vlajka Zdroj: https://foter.com/ff/photo/5823286645/847b91be70/
Praha - Český olympijský výbor (ČOV) představil ve středu novou verzi české hymny. Její obměna vyšla zhruba na 600 tisíc korun. Řada politiků s tímto krokem nesouhlasí. Jejím autorem je hudební skladatel Miloš Bok.

Předseda olympijského výboru Jiří Kejval se nechal slyšet, že část z nich uhradil ze svých soukromých zdrojů. "Téměř polovina z nich je hrazena ze soukromých zdrojů, velkou částí jsem přispěl sám. Zbytek hradil ČOV z vlastních zdrojů. Pro ujištění, nejde v žádném případě o peníze ze státních dotací," sdělil serveru iROZHLAS.cz.

Zveřejnění informace ohledně vynaložených financí v souvislosti s novou verzí hymny vyvolalo negativné reakce. Nelibost vyjádřil například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Jak si mohl ČOV dovolit vynaložit 600 tisíc na něco, co mu vůbec nepřísluší, a navíc to nemá žádnou hodnotu?" sdělil na svém twitterovém účtu.

Nevkus a kýč

Ze strany politiků se ve spojení s obměnou státní hymny obecně ozývají spíše kritické ohlasy. Novou verzi považují za zbytečnou, někteří ji dokonce označili za kýč. "Podle mého osobního názoru česká hymna nepotřebuje žádnou revizi, žádnou instrumentační úpravu. Myslím, že to, co předkládá olympijský výbor, je nevkusem a kýčem," řekl serveru iROZHLAS.cz ministr kultury Ilja Šmíd. Revizi státní hymny považuje za zbytečnou i současný premiér vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). "Já si myslím, že máme krásnou hymnou a není potřeba ji měnit," sdělil novinářům.

Český olympijský výbor si vysloužil kritiku i od bývalého skokana na lyžích a moravskoslezského poslance za ODS Jakuba Jandy. Předsedovi ČOV napsal otevřený dopis. Podle Jandy nepatří otevírání diskuzí o symbolech českého státu mezi poslání ČOV.

Cílem je vyvolat diskuzi

Cílem ČOV údajně není prosadit tuto verzi jako oficiální, ale vyvolat diskuzi na téma české hymny v rámci výročí sta let od vzniku republiky.

"Pro nás je hlavní, aby se o tématu české hymny a její podoby diskutovalo. Letos slavíme sto let od vzniku republiky. V době rozdělení federace došlo k zásadní změně hymny tím, že byla odtržena slovenská část, ale dál už se o podobě české hymny nediskutovalo. Teď je podle nás pravý čas tuto diskusi otevřít," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Podle Kejvala je problém i délka původní verze státní hymny. Stávající verze trvá 69 vteřin, přičemž na sportovních utkáních je limit 75 vteřin. "Naši sportovci si deset procent hymny nemohou užít. Pro sportovce znamená nejvíc, když stojí na stupních vítězů a hraje hymna," uvedl. Bokova úprava by právě měla dosáhnout délky 75 sekund.

Zobrazeno 1934 krát
Naposledy upraveno: so., 31. březen 2018 17:45
Michaela Susedíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste