Vytisknout tuto stránku
po., 2. duben 2018 22:34

Kdo se stane nejlepším mladým hráčem NBA?

Ben Simmons v dresu Philadelphie 76ers Ben Simmons v dresu Philadelphie 76ers Zdroj: webové stránky NBA
Konec základní části nejslavnější basketbalové ligy světa finišuje. Ve východní i západní konferenci svádějí týmy boj o postupová místa zaručující playoff. Naopak hráči z ostatních mužstev si už bez rozpaků objednávají hotely někde na pláži, kde mohou doufat, že následující sezóna bude lepší než tato, protože ví, že letos prsten pro vítěze nezískají. Čím je tedy konec základní části tak atraktivní a divácky sledovaný, když se o šampionech rozhodne až v průběhu června? Odpověď je jednoduchá. Rozhoduje se o tom, kdo a jakou cenu získá. Každým rokem se tradičně uděluje hned šest trofejí. Nejprestižnějším oceněním je cena pro nejužitečnějšího hráče, dalším je nováček roku, nejlepší obránce, hráč s největším zlepšení a v poslední řadě nejlepší trenér. Mě ale ze všeho nejvíc zajímá, kdo bude zvolen nejlepším nováčkem.

 

ROY, což znamená Rookie of the year (Nováček roku) je ocenění, které je vyhlašováno každoročně už od roku 1953. Vítězem soutěže se stane vždy nejlepší nováček sezóny, který obdrží trofej Eddieho Gottlieba (bývalý trenér Philadelpie Warriors, cena se uděluje na jeho počest, pozn. red.). Vítěz je volen sportovními redaktory z USA a Kanady. Každý hlasující redaktor může umístit na volící lístek tři hráče a to na prvním, druhém a třetím místě. Každé první místo v hlasování je oceněno pěti body, druhé místo třemi a třetí jedním. Hráč s největším počtem bodů vyhrává. V minulém roce ovládl hlasování Malcolm Brogdon z Milwaukee Bucks. Myslím si, že letos bude obzvláště zajímavé sledovat, kdo bude zvolen nováčkem roku, protože hned několik hráčů, kteří si kroutí svou první sezonu v NBA, podává velmi dobré výkony, za které by si zasloužili získat toto ocenění. Kteří to jsou? Pojďme si představit největší aspiranty na ROY.

1. Ben Simmons

Australský univerzál a jednička draftu, který byl draftován Philadelphií před rokem, je podle mého názoru největším kandidátem na vítěze. Minulou sezonu sice neodehrál ani jeden zápas vinou zranění. Letos ale levoruký basketbalista, který je experty považován za nového Lebrona Jamese, si své strádání vynahrazuje. Od začátku ročníku řádí jako uragán. Bez pochyby je nejuniverzálnějším mladým hráčem v lize. Dává body, doskakuje, nahrává, úžasně vytváří volné pozice pro své spoluhráče a co je nejdůležitější, je mozkem a tahounem týmu. Po jeho příchodu se herní projev družstva zlepšil snad o sto procent. Společně s dalším mladíkem Joelem Embiidem táhnou Philadelphii, ve které se diváci díky nim po pětiletém půstu dočkají vyřazovacích bojů. O výjimečnosti přes dva metry vysokého rodáka z Melbourne hovoří i statistiky. Simmons odehrál pětasedmdesát zápasů a v průměru si připisuje 16 bodů - 8 doskoků a 8 asistencí. K tomu má na svém kontě i jedenáct velmi ceněných triple-doublů. Přijde mi, že Simmons umí vše, až na střelbu z dlouhé vzdálenosti. Tu však může pilovat během své kariéry, která bude podle mě velkolepá. Myslím si, že o Simmonsovi ještě uslyšíme a bude to právě on, kdo se stane nováčkem roku.

2. Donnovan Mitchell

Největším pronásledovatelem Simmonse v honbě za trofejí je beze sporu tento výtečný ostrostřelec s neskutečnými atletickými schopnostmi a výskokem. Donnovana Mitchella si v draftové loterii jako číslo třináct vybral Denver, který ho okamžitě vyměnil do Utahu. A za to si teď podle mě vrchní činovníci v Denveru trhají vlasy. Jednadvacetiletý Mitchell si nejdřív svými výkony v úvodu ročníku získal důvěru trenéra, aby se následně stal vůdčí osobností a hlavní hvězdou Utahu. Na začátku prosince pobláznil celý basketbalový svět, když ve vítězném zápase proti New Orleans předvedl několik dechberoucích smečí a nastřílel 41 bodů. Svůj famózní výkon téměř zopakoval v únoru, když dal o bod méně. V průměru s dvaceti body na utkání je nejlepším střelcem mezi nováčky. Donnovan je typickým skórerem. Oproti Simmonsovi ale zaostává v doskakování a asistencích, což mu někteří odborníci vyčítají. Hlavně z tohoto důvodu si myslím, že v celkovém pořadí obsadí až druhou příčku.

3. Jayson Tatum

Dvacetiletý mladík a křídlo z Bostonu je pro mě velkým překvapením. Jako trojka loňského draftu skvěle zapadl do herního stylu trenéra Brada Stevense, který aspiruje na ocenění pro nejlepšího kouče. Jason Tatum, který studoval na prestižní univerzitě Duke, vstoupil do NBA ve velkém stylu. Pod svá křídla si ho vzal jeho spoluhráč, hvězdný Kyrie Irving, od kterého sbírá cenné zkušenosti. A vidět to jde hlavně na palubovkách. Zápas od zápasu se Tatum zlepšuje a zraje jako víno. Oplývá sebevědomím a je radost se na něj dívat. S Bostonem drží druhé místo ve východní konferenci a už se připravují na playoff, ve kterém se pokusí přerušit nadvládu Clevelandu v čele s Lebronem Jamesem, který na Východě kraluje tři roky. I když Tatum podává velmi solidní výkony, na cenu pro nováčka roku nejspíš nedosáhne a obsadí třetí pozici.

4. Kyle Kuzma

Na bramborovém místě se podle mě umístí chlapec z města andělů, který kromě basketbalových výkonů pobláznil Ameriku i svým stylem oblíkání, swagem a nejrůznějšími módními výstřelky. Rozpoutal takzvanou KUZMANII. Své followery baví na sociálních sítí svými vtipnými videi, na kterých je terčem vtipů jeho spoluhráč Lonzo Ball. Lidé Kuzmu zkrátka milují, a kdyby se udělovala cena pro největšího vtipálka NBA nebo Mister sympatie, vyhrál by ji s největší pravděpodobností právě on. I na palubovkách podává velmi dobré výkony. Odehrál pětasedmdesát zápasů, ve kterých si připsal 16 bodů a 6 doskoků. Stejně jako Jayson Tatum je pro mě velkým překvapením letošního ročníku NBA a nebojím se tvrdit, že se z něj klube hvězda světového kalibru.

 

I když se můžu mýlit, myslím si, že o vítězi se rozhodne mezi Simmonsem a Mitchellem. Vše tomu nasvědčuje. Oba dva jsou v mých očích supertalenty a hráči s obrovským potenciálem. Být redaktorem s právem volit, volil bych Bena Simmonse díky jeho všestrannosti. Na oficiální rozhodnutí si však basketbaloví fandové budou muset počkat do května.

Zobrazeno 1827 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. duben 2018 21:23
Lukáš Bukovjan

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste