Vytisknout tuto stránku
st., 4. duben 2018 10:33

Správný start pro děti z dětských domovů

Czech Barber Academy Czech Barber Academy Zdroj: hatefree.cz
Michal Ďorď prožil téměř celé dětství v ústavní péči. Jako jeden z nejkritičtějších momentů svého života vnímá chvíli opouštění dětského domova. Bez přímé pomoci několika lidí by podle svých slov byl dnes úplně jinde. Mladí lidé v této situaci totiž často končí v dluzích nebo na ulici. Systém, který by s dětmi opouštějícími ústavní péči pracoval, totiž chybí. Právě na tuto problematiku reaguje nový projekt Správný start, který chystá program systematické podpory těchto mladých lidí.

Správný start letos plánuje otevřít vlastní sociální podniky v odvětví gastronomie a holičství. Dětem, které budou zapojeny do programu, současně poskytne bydlení a další vzdělání. Správný start se propojí například s pražskou Czech Barber Academy. „Ve spolupráci budeme školit nové barbery (holiče/kadeřníky, pozn. red.) po tom, co vyjdou z dětských domovů. Na základě toho bychom jim pak otevřeli náš vlastní barber shop, kde najdou uplatnění,“ popisuje záměr zakladatel projektu Jonáš Motyčka. Samotný projekt je sympatický i mnohým firmám, které se Správnému startu ozývají. Díky tomu projekt zprostředkuje první pracovní místa lidem, kteří odcházejí z dětského domova.

„Správný start je platforma, která má připravit děti po odchodu z dětského domova na další život. Má jim pomoct v tom nejtěžším období, tedy v prvním roce, kdy opustí jeho brány. Dáme jim práci, poskytneme jim bydlení a při tom je budeme ještě dál vzdělávat, aby se uplatnily na trhu práce,“ komentuje projekt Motyčka, který s dětmi z tohoto prostředí dobrovolně pracuje už více než čtyři roky. Zaměřuje se zejména na skupinu mladých lidí od 15 let, kteří se připravují na svůj vlastní start. 

„Během té doby jsem si uvědomil, že pokud má ta pomoc být opravdu efektivní, pak musí probíhat hlavně po opuštění domova,“ říká, a dodává, že vnímá velký nepoměr počtu neziskových organizací, které se zabývají pomocí dětem v ústavní péči a organizacemi, které pomáhají dětem po jejím opuštění.

 

Michalův těžký životní příběh

Michal se dostal do ústavní péče už v osmi měsících, kdy ho úřady odebraly jeho matce, která žila v holobytě. „Od tří do dvaceti let jsem vyrůstal v jednom ústavním zařízení na severu Čech,“ popisuje. Jako největší problém vnímá to, že se v průběhu jeho života v dětském domově vystřídalo v péči o něj asi šest vychovatelek. Což do značné míry podle něj pak ovlivňuje vývoj dítěte. „Ještě než mi bylo osmnáct, tak jsem se hrozně bál toho, že budu muset odejít. Důvod byl prostý. Věděl jsem, že mi moji rodiče nebudou schopni poskytnout přístřeší, podmínky pro studium, bylo by hrozně těžké vystudovat vysokou školu, na kterou jsem se později dostal,“ dodává Michal.

Michalovi se nakonec nový start podařil a dneska je ve svém životě šťastný a úspěšný. „Bylo to proto, že mě v důležitých momentech podpořilo dost lidí a navedli mě tím správným směrem,“ říká. Jedním z takových momentů bylo například doporučení příslušné poradny pro jeho umístění do zvláštní školy. „To se nikomu nelíbilo a já jsem proto šel na klasickou základní školu,“ dodává.

Zásadním člověkem v jeho životě pak byl také ředitel dětského domova, díky jehož pomoci a nasazení se Michalovi podařilo odejít do Prahy studovat vysokou školu. Ředitel mu pomohl vyřídit stipendium na zaplacení školného a Michal také získal podporu od jedné z nadací. „Od nadace jsem také dostal mentora, který se se mnou stýkal, radil mi a také jsem mu telefonoval a konzultoval s ním své problémy. On mi byl schopen říci, jak bych měl určitou situaci řešit,“ vypráví Michal. „To bylo pro mě hodně důležité, protože jsem našim vychovatelkám z domova nedůvěřoval a navíc byly hrozně daleko,“ upřesňuje. Domnívá se, že kdyby nebylo podpory ředitele, nadací i pedagogů na vysoké škole, byl by dnes úplně jinde.

Správný start je právě těsně před spuštěním svých programů, které se budou ubírat dvěma směry. Jedním z nich je vytvoření vlastních sociálních podniků, kde budou lidé po odchodu z ústavní péče nacházet pracovní uplatnění. Druhým směrem je zaměření na zprostředkovávání práce. „Obě tyto části budou mít pro děti tu přidanou hodnotu, že ať už jim zprostředkujeme, nebo dáme práci přímo, budou mít od nás bydlení a zajištěné další vzdělání,“ uvádí Motyčka.

Jonáš Motyčka také plánuje vznik gastronomických zařízení jako je restaurace, jídelna nebo bufet. Zaměřením podniků reaguje kromě poptávky na trhu také na nejčastější výběry učebních oborů dětí v ústavní péči. „Šli jsme na to čistě pragmaticky. Děti z dětských domovů ve velké míře studují učební obory. A často se objevují právě obory kuchař, číšník nebo kadeřník,“ dodává Motyčka.

Jedním z hlavních pilířů Správného startu je další vzdělání. Jedním z podporovatelů projektu je totiž také Mirek Hradil, provozující v Praze Czech Barber Academy, kde se noví holiči učí řemeslu. „Zalíbila se mu myšlenka propojení se Správným startem,“ popisuje Jonáš. „Ve spolupráci budeme školit nové barbery po tom, co vyjdou z dětských domovů, a na základě toho bychom jim pak otevřeli náš vlastní barber shop. Podle jeho úspěšnosti pak může vzniknout i více poboček,“ dodává ředitel projektu. Kurzy budou trvat několik měsíců a studenti budou následně připraveni na práci v provozu.

Správný start bude také mladým lidem zapojeným do programu poskytovat asistenci při vyřizování záležitostí na úřadech a vzdělávání ve finanční gramotnosti, aby tak byli odolnější vůči různým nástrahám.

„Jonášův projekt je dobrý hlavně proto, že je potřebný. Žádná komplexní státem garantovaná podpora dětí, které opustí ústavní zařízení, není. Není tu sociální bydlení, není tu program podpory pro děti. Tento projekt dětem nabízí možnost uplatnění, získání praxe,“ říká Michal. Podle Michala děti, které ústavní péči opouštějí, si často odnášejí jen výuční list. On a jeho kolegové z organizace Vteřina poté se domnívají, že mají mnohdy navíc. Jen jim nikdo nedá možnost svůj potenciál plně rozvinout.

V současné době Správný start připravuje otevření restaurace, pro kterou aktuálně hledá vhodné prostory k rozumnému pronájmu. Věří, že se podaří otevřít první provozovnu na podzim letošního roku. Barber  shop pak plánuje Jonáš Motyčka otevřít už v létě. A protože se už nyní hlásí poměrně mnoho firem ochotných bývalé klienty dětských domovů zaměstnávat, je Motyčka naplněn optimismem a mluví o desítkách pracovních míst ještě do konce letošního roku.

Zobrazeno 2156 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. duben 2018 14:53
Anna Skopalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste