Vytisknout tuto stránku
st., 4. duben 2018 10:54

V Brně mají svoji otevřenou lednici a skříň pro potřebné

Sharepoint v Brně a jeho zakladatelé Sharepoint v Brně a jeho zakladatelé Zdroj: hatefree.cz
Brněnští obyvatelé mají od začátku ledna možnost využít první veřejnou lednici, a to přímo v centru města. Lednice funguje na velmi jednoduchém principu – lidé do ní mohou přinést čerstvé potraviny, o kterých vědí, že už je nestačí spotřebovat a zbytečně by skončily v koši. Ti, co si jídlo, například z finančních důvodů, nemohou dovolit, si jej mohou bez problému vyzvednout.

Sharepoint – tak brněnskou lednici pojmenovali, není určen pouze pro lidi bez domova, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Zkušenosti z jiných měst ukazují, že jídlo z ledničky si zdaleka neberou pouze lidé bez domova, ale často maminky, studenti nebo senioři,“ uvádí Hana Řádová z neformální skupiny Veřejná lednice v Brně, která její zprovoznění iniciovala. Spolu s lednicí vznikla i veřejná šatní skříň, fungující na stejném principu – přebytečné oblečení, určené pro likvidaci, mohou lidé odkládat do skříně pro potřebné.

Brněnskou neformální skupinu tvoří čtyři studenti Masarykovi univerzity. Koncept veřejných ledniček se jim líbil již delší dobu. Ve větších městech západní Evropy je to poměrně běžné a u nás si ho některá česká města také osvojila, například Praha, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Chrudim nebo Pelhřimov.

S výrobou veřejné lednice a šatní skříně pomohla organizace People in Safety a potřebnou elektřinu dodává městská část Brno-střed. O správné fungování se starají dobrovolníci, kteří hlídají, aby v lednici neležely zkažené potraviny a byla udržována v čistotě společně s jejím okolím.

„Základní principy jsou vypsané na dveřích ledničky a i na našem Facebooku,“ říká Hana Řádová. „Odkazují k zodpovědnosti vkládajících i těch, kteří si jídlo budou brát. Věříme, že lidé nebudou do ledničky dávat nic zkaženého, ale zároveň každý si jídlo bere na svou zodpovědnost,“ dodává.

Iniciátoři věří, že se do plnění lednice kromě veřejnosti zapojí i přilehlé kavárny nebo restaurace, kterým denně čerstvé jídlo přebývá a zbytečně končí v odpadcích. „V současné době díky novému zákonu putuje jídlo z obchodů především do potravinových bank, které je dále distribuují organizacím, jako například dětským domovům, azylovým domům nebo jednotlivcům. Nicméně jde především o trvanlivé potraviny,“ uvádí iniciátorka myšlenky Hana Řádová.

„Lidé z komunity freeganu a dumpster diverů potvrzují, že ovoce, zeleniny nebo mléčných výrobků se před datem jejich spotřeby, stále vyhazuje obrovské množství,“ doplňuje Hana Řádová.

Češi chtějí sdílet stále více

Podle Řádové dlouhodobý vývoj naší společnosti ukazuje, že Češi sdílet chtějí, a to čím dál tím víc. „Je zřejmé, že Češi jsou ochotní sdílet. Jídlo a oblečení jsou jen zlomkem toho, co může místo konce na skládce nebo ve spalovně mít svůj další užitek. Spousta Čechů nabízí věci za odvoz přes webové nebo facebookové stránky. Rozšířené je také odložení jídla nebo věcí u popelnic,“ vysvětluje Řádová.

„Ledničky, skříně a takzvané knihobudky jsou cestou, jak lidem sdílení zjednodušit. Čím to bude snazší, tím spíš můžeme rozšířit takový přístup mezi více lidí,“ dodává Hana Řádová.

Smyslem ledničky je v záchraně jídla, které by zbytečně skončilo v odpadcích. „Prosíme, aby potraviny lidé nenakupovali přímo pro ledničku. Podstatou je opravdu především zachránit jídlo, které by se jinak za pár dní vyhodilo. Pokud chce někdo pomáhat tím, že nakoupí jídlo, bude lepší, kdy si vyhlédne konkrétního člověka ve svém okolí, kterému tak bude pravidelně pomáhat nebo jej věnuje ve sbírce potravinové banky,“ uvádí zástupkyně studentů Hana Řádová.

Zobrazeno 2260 krát
Naposledy upraveno: st., 11. duben 2018 23:03
Anna Skopalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste