Vytisknout tuto stránku
st., 4. duben 2018 13:32

Biatlonová legenda oznámila konec kariéry

Ole Einar Bjoerndalen Ole Einar Bjoerndalen Zdroj: http://www.nbcsports.com
Simostranda - V úterý 3. dubna oznámil na tiskové konferenci ve svém domovském městě Simonstranda biatlonista Ole Einar Björndalen konec své sportovní kariéry. K tomuto rozhodnutí dospěl zejména kvůli zdravotním problémům a rodině. Poslední sezónu ho trápila tachykardie, tedy nepravidelný srdeční rytmus. Navíc se chce více věnovat své dceři Senii, kterou má se svou manřelkou, taktéž biatlonistkou, Běloruskou Darjou Domračevovou.

Rodina pro mě hodně znamená. Byla to moje opora. Velikonoce jsem strávil s celou rodinou v Beitostoelenu. Bylo to 25 let poté, co jsme naposledy slavili Velikonoce nebo Vánoce spolu. Tohle ukazuje, jak moc je těžké být na nejlepší úrovni. Chtěl bych také poděkovat všem lidem z Norska. Měl jsem fantastickou podporu, skvělé trenéry a technický personál, který odváděl neuvěřitelně dobrou práci," řekl na tiskové konferenci Björndalen.

Zpráva o konci krále biatlonu zasáhla všechny, kteří se v biatlonovém světě pohybují. Ze zdí mého pokoje až na biatlonové tratě. Mám pocit, že ho znám celý život. Děkuji za inspiraci, boje na tratích a ukázkové chování," uvedl na svém instagramovém účtu francouzský biatlonista Martin Fourcade, který je v dnešní době považován za největšího rivala Nora. Momentálně má nejvíce blízko k tomu překonat jeho rekordy.

Přidali se ale i další biatlonisté. Vždycky jsem si myslel, že tvá kariéra bude trvat pořád. Vždy jsi byl a stále budeš mým vzorem skvělého sportovce. Byla to čest soutěžit s tebou. Přeji všechno nejlepší v budoucnu," napsal Rus Anton Shipulin. Král končí, stále je to ale král," uvedl zase Björndalenův mladší kolega z reprezentace Tarjei Boe.

Ole Einar Björndalen je čtyřicetičtyřletý norský biatlonista. Ve Světovém poháru v biatlonu působil od roku 1993 a za 25 sezón dokázal celkem šestkrát vyhrát celkové hodnocení a na prvním místě na stupních vítězů stanul bez mála stokrát. Na mistrovství světa získal celkem 45 medailí a na olympijských hrách jich dokázal vybojovat 13. Právem je považován za legendu a krále biatlonu. Otázkou však zůstává, jestli se z biatlonového světa stáhne úplně, nebo zde zůstane na nějaké jiné pozici.

Zobrazeno 2435 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. duben 2018 15:32
Vendula Holková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste