Vytisknout tuto stránku
út., 10. duben 2018 22:00

Michal Dusík: Pokud nekomentuji, bývám fanoušek emocionální, ale to se mi stává jen vzácně

Michal Dusík Michal Dusík Zdroj: Facebook (Tereza Šumberová; Michal Dusík)
Michal Dusík, komentátor s nezaměnitelným hlasem a skvělou rétorikou, kterého známe jako jednoho z nejznámějších komentátorů hokejové extraligy, Olympijských her, Zlaté tretry... Mnohé překvapí také to, že Dusík se mimo jiné věnuje i dabingu. Slyšet ho můžeme v animovaném filmu Auta 2 nebo Letadla 1,2...

Co vás vedlo k tomu stát se sportovním komentátorem, když máte vystudovaný Matfyz?

Byla to naprostá náhoda, i když jsem od pěti let hrál hokej a když jsem musel vinou zranění s vrcholovým sportem skončit, působil jsem v hokeji také jako rozhodčí. Do redakce sportu jsem se vlastně poprvé dostal jako student, když jsem v rámci brigády měl připravit databázový systém. Vladimír Drbohlav, který měl na starosti externí redaktory, mi nabídl, abych zkusil poznat práci v redakci, a postupně jsem se stal redaktorem „na plný úvazek".

Jak vypadaly vaše začátky?

Jako každý jsem začal takzvaným skriptováním, tedy popisováním přenosů a materiálů, které přicházejí z výměnné sítě. Postupně jsem začal jako redakční elév jezdit na reportáže a od roku 1994 se k tomu přidalo i komentování přímých přenosů.

Kde hledáte inspiraci být stále lepší?

Nevím, jestli se mi daří být lepší, ale vše se vyvíjí a sportovní komentář není výjimkou. Takže třeba zahraniční přenosy nesleduji pouze jako divák či k získání informací, ale někdy také jako inspiraci. Ale nějaká revoluční změna mého stylu komentování se nedá očekávat, spíš velmi pozvolná evoluce.

Jaký máte vztah se svými kolegy? Je mezi vámi nějaká rivalita?

Vztahy jsou velmi přátelské, i když samozřejmě jako v každém oboru lidské činnosti jistá rivalita panuje. Ale ta nebrání k tomu, abychom si pomáhali, vyměňovali informace či postřehy k naší práci.

Jaký jste sportovní fanoušek?

Pokud nekomentuji, bývám fanoušek emocionální, ale to se mi stává jen vzácně. Většinou totiž sportovní události sleduji nejen z fanouškovského pohledu, ale částečně i z profesionálního.

Váš nejoblíbenější sport?

Od pěti let jsem hrál lední hokej, ale mám rád spoustu sportů. Atletiku, střelbu, lyžování či snowboarding.

Nějaký nezapomenutelný zážitek, který se vám stal? Třeba na Olympiádě nebo mistrovství světa?

Byl jsem u olympijského vítězství české hokejové reprezentace v Naganu a u spousty dalších sportovních úspěchů.

Co plánuješ do budoucna?

Teď hlavně dokončit v klidu letošní play off a připravit se na světový šampionát v hokeji. A v létě bude evropský šampionát v atletice, na který chystáme zase komplexní program včetně osvědčených spolukomentátorek. A pak se uvidí.

Zobrazeno 4028 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 13:43
Tereza Šumberová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste