Vytisknout tuto stránku
po., 16. duben 2018 20:45

RECENZE: Dej mi své jméno

Dej mi své jméno Dej mi své jméno Zdroj: https://teaser-trailer.com/call-me-by-your-name-poster/
Na to, že LGBT (lesbian, gay, bisexual a transgender) filmy jsou stále považovány za filmy menšinové, každý rok se objeví dva až tři tituly, které dobijí kina po celém světě. Ať už je to Moonlight režiséra Barryho Jenkinsona, příběh o homosexuálním Afroameričanovi, který aby našel cestu ke světu, musí nejdřív najít cestu sám k sobě. Nebo snímek Na konci světa (God’s own country, 2017), který tématicky navazuje na odkaz Zkrocené hory. V letošním roce je to rozhodně romantické drama Call me by your name (v české distribuci pak s názvem Dej mi své jméno, který ovšem plně neodpovídá tématu filmu).

Italský režisér Luca Gaudagnino před Call me by your name prorazil do Hollywoodu už dvěma celovečerními filmy. První byl Mé jméno je láska (Io sono l’amore, 2009), zachycující boj mezi šťastnou rodinou a pravou láskou. Druhý Guadagninův snímek jste mohli zaregistrovat relativně nedávno, a to v roce 2015 s názvem Oslněni sluncem (A Bigger Splash). U českého publika ale příběh milostného čtyřúhelníku veliký úspěch nesklidil. Hned další léto začal režisér pracovat na Call me by your name a tímto dílem pomyslně uzavřel svou trilogii touhy.

Příběh se odehrává na začátku osmdesátých let v severní Itálii. Teenager Elio poznává jen o sedm let staršího Olivera, studenta, který přijel pomoci Eliově otci s jeho výzkumem. Pro oba je ale velice těžké najít si k sobě cestu. Proto hledají milión jiných způsobu, jak si navzájem říct, co cítí. Zlom přichází v momentě, kdy Elio slyší starý příběh, ve kterém rytíř miluje princeznu, ale není schopen jí svou lásku vyznat, a tak se jí jen ptá: „Je lepší promluvit, nebo zemřít?“

Nedostatečnost jazyka pro vyjádření pocitů se tak stalo středem celého filmu. Problém, který přetrvává už tisíce let a se kterým se potýkal i rytíř a princezna, vyřešili Oliver a Elio tak, že si vymysleli spoustu způsobů, jak si navzájem říct „miluji tě,“ jenom proto, že tato slova nejsou dostatečná. A stejně jak je u nich nemožné správně vyjádřit svou lásku, tak je i nemožné správně mluvit o svém smutku.

Gaudagnino však nepracuje s pojmem lásky jako naprostého vypětí všech citů, spíš nahlíží na lásku jako touhu a splynutí. Elio a Oliver se do sebe zamilovali, jako by se oba stali jednou osobou (proto mám velké výhrady k českému překladu titulu filmu), jako by po sobě toužili tak moc, až splynuli v jednu mysl. Sám autor knižní předlohy André Aciman říká, že ani jedna z mužských postav není gay, a přesto v sobě najdou takové city, které nikdy předtím nepocítili.

Sám osobně bych snímku nálepku LGBT nedával. Film sice pro někoho může pouze zobrazovat lásku dvou můžu a na nic jiného se nesoustředit. Call me by your name však překračuje veškerá pohlaví a ukazuje lásku pro každého – jak pro dva může, tak pro dvě dívky, tak i pro dívku s mužem. A tím se stává univerzálním příběhem nezávislým na jakýchkoliv konvencích.

Call me by your name mělo v českých kinech premiéru v polovině března, tedy měsíc po rozdávání Oscarů, kde film získal ocenění za nejlepší adaptovaný scénář. Timothée Chalamet pak, pro kterého byla role Elia jeho vůbec první rolí ve velkém hollywoodském filmu, byl nominován za nejlepšího herce v hlavní roli. Role Olivera se ujal herec Armie Hammer, který byl za svůj výkon také nominován a to na cenu Zlatý Glóbus. Snímek čtyřčlenné koprodukce (USA, Itálie, Francie a Brazílie) už po celém světě vydělal čtyřicet miliónů amerických dolarů a sklidil hodně chvály na různých festivalech. Největší ohlas pak získal na festivalu Sundance už začátkem roku 2017. 

Zobrazeno 2958 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. duben 2018 09:26
Vojtěch Záhora

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste