Vytisknout tuto stránku
st., 18. duben 2018 23:41

Turecké prezidentské volby proběhnou již v červnu

Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: http://www.kremlin.ru/events/president/news/49702
Ankara – Předčasné volby v Turecku jsou hotová záležitost. Prezident Recep Tayyip Erdogan z listopadu 2019 přesunul prezidentské i parlamentní volby již na červen tohoto roku. S myšlenkou předčasných voleb přitom v Turecku přišla již dříve pravicová strana, která podporuje současného prezidenta. Ten je ve svém úřadě již od roku 2014, kdy lidé mohli dát svému kandidátovi hlas poprvé v přímé volbě.

„Vývoj v Sýrii a jinde způsobil, že je nutno přejít k novému výkonnému systému, aby bylo možné podniknout kroky k budoucnosti naší země silnějším způsobem," zdůvodnil turecký prezident v živém vysílání své rozhodnutí k předčasným volbám. V loňském roce turečtí občané rozhodli v referendu o rozšíření prezidentkých pravomocí, které se ale projeví až po dalších volbách a mimojiné zahrnují především zrušení postu premiéra a přenesení výkonné moci na hlavu státu.

„Výhody předčasných voleb jsou pro Erdogana jasné: svézt se na vlně nacionalismu po nedávné vojenské ofenzívě proti kurdským stíhačům v Sýrii a zastihnout opozici nepřipravenou," vyjádřil se k předčasným volbám turecký korespondent pro BBC Mark Lowen. Největší hrozbou pro stávajícího prezidenta je Meral Aksenerová se svou nově založenou nacionalistickou stanou Iyi. Ta se oddělila od strany MHP Devleta Bahceliho, aby protestovala jeho alianci s Erdoganem. Akserová plánuje od lidí sesbírat dostatečný počet podpisů a Erdoganovi se v klání o prezidentské křeslo postavit.

Zobrazeno 2057 krát
Naposledy upraveno: po., 23. duben 2018 21:03
Anna Himmelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste