Vytisknout tuto stránku
po., 23. duben 2018 15:21

Pivní maraton spojí příjemné s užitečným

Oficiální plakát akce Oficiální plakát akce Zdroj: Jan Koudelka
Česká republika je proslulá mnohými vynikajícími atlety, kteří svými výkony přispěli k tvoření historie sportu. Barbora Špotáková, Jan Železný nebo Jarmila Kratochvílová – jména, která dodnes vévodí světovým žebříčkům i po mnoha letech. Příležitost zapsat se do historie jako vítěz se nyní otevírá i atletům amatérského ražení, a to v nenápadné obci Mouřínov na Vyškovsku, kde první květnovou sobotu proběhne už čtvrtý ročník neobyčejného závodu mužů i žen.

Ke stanutí na stupních vítězů musí soutěžící v co nejkratším čase překonat vzdálenost přibližně pěti kilometrů. Má to ale jeden háček. Dlouholetou tradici atletických disciplín organizátoři spojili s tradicí, která má v našich končinách ještě prestižnější postavení. Po každém kilometru tak na účastníky bude čekat sklenice točeného piva, jejíž vypití podmiňuje pokračování v závodě. K vítězství tedy nebude stačit být pouze dobrým běžcem, ale také zkušeným pivařem. Aby nebyli zvýhodněni muži, kteří konzumaci tohoto hořkého nápoje trénují zpravidla častěji než ženy, závodnicím bude stačit vypít o litr piva méně – konkrétně 1,5 litru rozděleného na pět stanovišť.

Případní zájemci by měli předem počítat s nevolností i zvracením, za než jim ovšem nehrozí žádná penalizace. Pořadatelé vědí, že uběhnout pět kilometrů není snadné samo o sobě, natožpak s litry piva v žaludku. Od soutěžících tedy neočekávají, že by veškerý objem pronesli cílem bez komplikací. Proměnu emocí v tvářích běžců, kteří se s těmito komplikacemi budou muset vypořádat, můžou fanoušci sledovat na televizní obrazovce nebo promítacím plátně v cílové Hospůdce u Šteců, kde se objeví všechny fotografie umístěné na instagram s hashtagem #morajn2018. Na stejném místě bude po vyhlášení výsledků pro všechny zúčastněné připravené občerstvení a večer završí zábava s živou hudbou. Skvělá příležitost pozvat zmožené finalisty na pivo.

Zobrazeno 2275 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 12:05
Petr Koudelka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste