Vytisknout tuto stránku
st., 2. květen 2018 09:44

Olympiáda skateboardingu prospěje, myslí si Maxim Habanec

Maxim Habanec Maxim Habanec Zdroj: LUI
Praha - Mezinárodní olympijský výbor schválil v průběhu poslední letní olympiády v Rio de Janeiru rozšíření her pro rok 2020. V Tokiu se tak, mimo jiné, bude o cenné kovy soutěžit i ve skateboardingu. Jestli se jedná o krok správným směrem, jsem se ptal nejvýraznějšího českého jezdce Maxima Habance.

Habancova skateboardingová kariréra začala zhruba před dvaceti lety, když zdědil "prkno" po svém starším bratrovi. Od svých 10 let pak objížděl české závody a vryl se do paměti fanouškům jako nejmladší jezdec v republice. Díky své píli a odhodlání se mu povedlo v útlém věku sehnat sponzory. Netrvalo dlouho a na poli českého skateboardingu se z něj stala největší hvězda současnosti.

Podle jeho slov olympiáda skateboardingu prospěje na celém světě. "Určitě ho budou víc brát města, politici, zastupitelé… Už teď je vidět, že skateboarding začíná mít větší zázemí a podporu veřejnosti. Já si myslím, že to je příjemnej vývoj," vysvětluje. Možné nevýhody ale vidí v roztříštění skateboardingové obce na dva tábory. "Může se stát, že to rozdělí celou komunitu, stejně jako se to stalo ve snowboardingu. Na ty, kteří jsou proti olympiádě a jenom si tak jezdí, a na závodníky, které to soutěžení zajímá. Můj názor je vcelku jasný. Když je někdo proti, ať se na to nekouká a jezdí si tak, jak ho to baví. Měl by ale respektovat, že někdo jiný chce naopak závodit."

Habanec má podle vlastních slov chuť zkusit se do Tokia za dva roky kvalifikovat. "Já závodím celý život, takže by bylo pokrytecké, kdybych to nějak shazoval. Zkusím to a uvidíme, jestli to klapne. Ale oficiální kvalifikace ještě žádná není. Na tu je podle mě třeba tak rok čas," doplňuje.

Zobrazeno 3754 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. květen 2018 22:57
Jiří Bejček

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste