Vytisknout tuto stránku
so., 5. květen 2018 19:16

Kresby Inge Koskové nyní k vidění v Muzeu umění

Inge Kosková - Kresby Inge Kosková - Kresby Zdroj: Valentýna Ondřejová
Olomouc - Mezi náměty tvorby olomoucké malířky a kreslířky Inge Koskové patří krajina, stromy, portréty přátel, lidské tělo ale i hudba. Rodačka z Brna ve svých dílech zrcadlí duchovní rozměr svých motivů a odráží v nich svou lásku k hudbě a józe. Průřez její celoživotní tvorbou zobrazuje olomoucké Muzeum umění. Výstavu můžete navštívit až do 22. července letošního roku.

„Inge Kosková věnovala většinu svého života kresbě a postupně se propracovala mezi naše nejvýznamnější kreslíře. Žije a tvoří v Olomouci, kde má tento výtvarný projev velkou tradici, dokonce se dá mluvit o fenoménu olomoucké kresby. Ona sama pak patří k jeho nejvýznamnějším představitelům,“ zdůrazňuje kurátor výstavy Ivo Binder.

Příroda patřila k tvorbě Koskové již od samého počátku její umělecké kariéry, zajímala ji sama o sobě ale i její proměny. Kosková nicméně od jejího zobrazování později upustila a spíše se zajímala o to, co v lidech náměty vyvolávají. To je tím nejdůležitějším na její výtvarné filozofii. Pro její kresbu je taktéž velmi typické neustálé směřování ke zjednodušení a k minimalistickému pojetí.

Kromě přírody je dalším velkým vzorem v dílech Inge Koskové lidské tělo, tělesnost a pohyb. Prvotní inspirace pocházela z dávné návštěvy britského baletu v Olomouci, která ji velice oslovila. Je to sice už pár desetiletí zpátky, avšak onen citový vjem z představení se stal podnětem k vytvoření celé řady figurálních kreseb. Lidské figury ji zajímaly jak v interakci, ať už zápasníci, tanečníci, nebo naturalistické ukládání do hrobu, tak jejich statická sošnost, zastavení plynutí času. Kosková je milovnicí hudby a sama hraje na klavír, tudíž i tento vztah přenesla do svých kreseb. Pouští do sebe hudbu, nechává ji v sobě volně působit a její prsty tvarují novou kresbu na papír.

Vybraná díla celoživotní tvorby jedné z našich nejlepších kreslířek dokládá kromě výstavy i podrobný katalog, který výstavu doprovází.

Zobrazeno 2635 krát
Naposledy upraveno: út., 29. květen 2018 10:16
Valentýna Ondřejová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste