Vytisknout tuto stránku
po., 2. červenec 2018 11:20

Domácí Rusové na světovém šampionátu senzačně postoupili do čtvrtfinále

Ruská postupová radost Ruská postupová radost Zdroj: Reuters
Moskva – Celé Rusko slaví! Svěřenci trenéra Čerčesova na domácím mistrovství světa ve fotbale v osmifinále po penaltovém rozstřelu vyřadili favorizované Španěly a jsou ve čtvrtfinále.

Rusko se probojovalo do osmifinále ze druhého místa ve své skupině, a to znamenalo souboj se Španělskem. Tedy týmem, který byl už tradičně jedním z největších favoritů celého turnaje. Tento souboj hostil národní stadion Luzhniki v Moskvě, který pojme téměř osmdesát tisíc fanoušků a při osmifinálovém utkání domácího týmu v hledišti nezbylo jediné volné místo.

Rusové do svého největšího zápasu samostatné historie nevstoupili dobře. Už v jedenácté minutě zkušený stoper Ignaševič při standartní situaci prapodivně bránil španělského kapitána Ramose a byl z toho nešťastný vlastní gól, který znamenal brzké španělské vedení 1:0. Mistři světa z roku 2010 poté s přehledem kontrolovali hru a Rusy téměř nepouštěli k balónu. Domácí se začali osmělovat až ke konci první půle. V sedmatřicáté minutě nejprve těsně minul branku záložník Golovin a o dvě minuty později zahrál po rohovém kopu v šestnáctce rukou Piqué, což znamenalo pokutový kop pro Rusko. K tomu se postavil urostlý útočník Arťom Dzjuba a s přehledem srovnal na 1:1.

Ve druhém poločase bylo jasné, s jakou taktikou přišli Rusové zpátky na hřiště. Bránit, bránit a zase bránit. Španělé drželi míč na svých kopačkách téměř celou druhou půli utkání, ale pokořit domácí zeď se jim nepodařilo. Jedinou větší příležitostí byla rána z dálky od Andrese Iniesty, který odehrál své poslední reprezentační utkání. Zápas tak dospěl do prvního letošního prodloužení na šampionátu.

Ani v něm však Španělé nenašli recept na domácí obranu a Rusové, kteří vystřelili za celý zápas na branku soupeře pouze jedinkrát, dotáhli osmifinále až do vytouženého penaltového rozstřelu. V něm se stal hrdinou domácí brankář Akinfeev, který nejprve lapil penaltu ve třetí sérii Kokemu a v páté senzačně nohou vykopl pokus Iaga Aspase. Z domácích exekutorů se nemýlil ani jeden a na stadionu Luzhniki a také v celém Rusku mohla propuknout obrovská radost.

Ve čtvrtfinále se utkají svěřenci Čerčesova s Chorvatskem, které postoupilo také po penaltovém rozstřelu výhrou proti Dánsku. Chorvaté budou velkým favoritem utkání, ale Rusy není radno podceňovat, což dokázali na šampionátu zatím v každém dosavadním utkání. „Teď už se nikoho nebojíme,“ napsal jeden ruský server po osmifinálové bitvě. A to myslím nejlépe vykresluje nadšení a odhodlání jak týmu, tak celé země.

Zobrazeno 2127 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. červenec 2018 10:18
Lukáš Sedlačík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste