Vytisknout tuto stránku
ne., 30. září 2018 15:32

Čekání je téměř u konce. SFC bude hrát doma

SFC Opava SFC Opava Zdroj: Wikimedia Commons
Opava - Loňská sezona byla pro fanoušky SFC Opava splněným snem. Hráčům se podařilo klub po 13 letech opět přivést do nejvyšší české fotbalové soutěže. V té se SFC objevilo naposledy v sezoně 2004/2005, která však nedopadla úplně podle představ a kvůli problémům s majiteli a sponzory klubu následoval pád až do krajského přeboru. Od tohoto období je majitelem klubu samotné město Opava. Problémy s financováním a investory obecně ale trvají i nadále.


V probíhající sezoně se SFC vzpamatovává z nejistého začátku a podařilo se mu odlepit se ze dna tabulky až na dvanácté místo. Na tom má nejspíš značný podíl nový trenér SFC Ivan Kopecký, který před nedávnem nahradil Romana Skuhravého. V 10. kole první ligy se Slezskému podařilo po 13 letech vyhrát venku, a to na půdě Slovácka (0:2). V posledních čtyřech kolech se tedy Opavě povedlo zvítězit už třikrát.


Zpočátku však nebylo jisté, zda bude SFC první ligu vůbec hrát, a objevovala se řada spekulací, že Slezský zůstane v Národní lize. Stadion klubu nesplňoval jednu z licenčních podmínek, tedy zavedený vyhřívaný trávník. Hřiště v Opavě v roce 2014 sice rekonstrukcí prošlo, jednalo se však pouze o výměnu trávníku, který byl po 17 letech užívání nevyhovující. Opavským byla udělena výjimka a úvod do nejvyšší soutěže zahájili zápasy na stadionu FC Zbrojovky Brno, kde pokračují doposud. To samozřejmě pro klub znamená méně fanoušků na "domácích" zápasech a platbu za nájem, která činí 250 000 korun bez DPH na zápas. V této částce ještě není započítána asistence městské policie ve výši od 60 až do 130 000 korun.


Do výběrového řízení na realizaci vyhřívaného trávníku se zprvu nikdo nepřihlásil. Vypsalo se tedy nové řízení a to celý proces prodloužilo minimálně o další tři týdny. Práce přibližně za 33 milionů korun bez DPH by se měly dokončit nejpozději 31. října, představitelé klubu by však uvítali i dřívější termín. Kromě trávníku se momentálně pracuje i na zázemí stadionu. V Městských sadech bude nové ozvučení, rekonstrukcí projdou také šatny hráčů či antidopingová místnost. Na fanoušky i hráče tak brzy bude čekat nejedno překvapení.

Zobrazeno 1908 krát
Naposledy upraveno: ne., 30. září 2018 17:18
Kristýna Stromská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste