Vytisknout tuto stránku
po., 1. říjen 2018 10:00

Lewis Hamilton zvítězil v Sochi a navýšil náskok před Vettelem

Vyhlašovací ceremoniál v Sochi. Vladimir Putin (vlevo), Valtteri Bottas (uprostřed), Lewis Hamilton (vpravo) Vyhlašovací ceremoniál v Sochi. Vladimir Putin (vlevo), Valtteri Bottas (uprostřed), Lewis Hamilton (vpravo) Zdroj: www.dnaindia.com
Sochi - Lewis Hamilton zvítězil v olympijském parku pomocí týmové režie a jeho vedení v tabulce činí 50 bodů před rivalem z Ferrari Sebastianem Vettelem. Ukázkovou jízdu předvedl také Max Verstappen, který se probojoval z chvostu startovního pole až na čelo závodu.

Bitva o titul

Oba vozy Mercedesu startovaly do závodu z první řady, Vettel proto musel riskovat a o předjížděcí manévr se pokusil už v zatáčce číslo jedna. Zkušený Brit Hamilton se ale předjet nenechal a druhou pozici uhájil. Další útok přišel ze strany Vettela při taktickém pokusu o tzv. undercut - snahou bylo přezout pneumatiky dříve než soupeř, a na čerstvější sadě získat náskok. Radost však netrvala dlouho. Hned v 16. kole se Hamilton využitím systému DRS dostal zpět na druhé místo, Vettel byl navíc vyšetřován sportovními komisaři za nedovolené bránění pozice. V pravidlech stojí, že jezdec při defenzivním zákroku nesmí změnit směr více než jednou, podle závěrečného rozhodnutí však Němec pravidla neporušil a mohl pokračovat bez trestu.

Rozhodla týmová režie

Důležitý moment přišel o deset okruhů později, kdy vedoucí Valtteri Bottas úmyslně zpomalil za účelem pustit před sebe týmového kolegu. Pomohl mu tím zvítězit a navýšit bodový rozestup v celkovém pořadí. Řekli mi do rádia, že se mě Valtteri chystá pustit, což nebylo přesně to, co jsem chtěl. Samozřejmě jsem z jeho předjetí neměl dobrý pocit Sdělil na tiskové konferenci lídr tabulky a přiznal, že na svou 70. výhru v kariéře určitě nebude vzpomínat s hrdostí.

Nezastavitelný Max Verstappen

Vyhlídky na víkend nevypadaly ze strany Red Bullu slibně. Ani jeden z jejich jezdců se nedostal do třetí fáze kvalifikace a startovali z posledních míst. Důvodem byly penalizace za nepovolené výměny částí motorů. O překvapení se proto postaral Max Verstappen svou stíhací jízdou. Na chvíli se dostal do vedení, ale ve 43. kole musel vyměnit pneumatiky na ultraměkkou specifikaci a propadl se za čtvrtého Kimiho Räikkönena.

 

Výsledné pořadí jezdců Velké ceny Ruska:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1:27:25.181
  2. Valtteri Bottas (Mercedes)
  3. Sebastian Vettel (Ferrari)
  4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  5. Max Verstappen (Red Bull)
  6. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  7. Charles Leclerc (Sauber)
  8. Kevin Magnussen (HAAS)
  9. Esteban Ocon (Force India)
  10. Sergio Perez (Force India)
Zobrazeno 1521 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. říjen 2018 13:55
Dominik Hron

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste