Vytisknout tuto stránku
út., 2. říjen 2018 19:34

Jsme Fér oslovuje poslance

Pohlednice pro poslance Pohlednice pro poslance Zdroj: Foto autorka
Iniciativa Jsme Fér podporuje LGBT komunitu jak jen může. V petici za přijetí zákona o manželství pro všechny nasbírala 70 000 podpisů, teď se snaží povzbudit lidi k tomu, aby oslovovali přímo poslance.

Jsme Fér vyzývá lidi ke kontaktu s politiky, aby jim popsali své příběhy a oni pak mohli změnit zákony. „Napište e-mail, domluvte si schůzku nebo pošlete vzkaz se svým příběhem. Na osobním kontaktu záleží nejvíce”, píše organizace na svých webových stránkách. Cílem akce je do konce roku 2018 poslat celých 10 000 pohlednic se vzkazy.

Pohlednice můžete získat na desítce „Férových míst" po celé České republice. V Olomouci jsou taková místa hned čtyři. Mezi nimi třeba knihovní bistro Coffee library nebo kavárna Druhý domov. Stačí jen přijít, napsat na pohlednici svůj vzkaz poslanci a vhodit ji do připraveného boxu. Samotné pohlednice svým designem mluví jasně. Stojí na nich slogany jako „láska je jen jedna” nebo „registrují se věci, ne lidé”.

Kampaň má podporu velkého množství známých osobností. Mezi nimi zmiňme třeba herečku Simonu Stašovou, zpěvačku Jitku Zelenkovou nebo režiséra Jana Hřebejka. „Vy máte hlas, použijte ho, uděláte tím radost tisícům gayů a leseb, stejně jako mně udělali radost v Americe”, vzkazuje tenisová legenda Martina Navrátilová.

Návrh zákona by se měl v poslanecké sněmovně projednávat v týdnu od 22. října. Mezitím tento zákon v Evropě přijalo už 16 států, například katolické Španělsko nebo konzervativní Velká Británie, která byla navíc v nedávné době svědkem první gay svatby v rámci královské rodiny.

V České republice mohou stejnopohlavní páry nyní uzavírat pouze registrované partnerství, to se od manželství však velmi liší. Registrovaní partneři například nemají nárok na vdovský důchod, nemohou si společně osvojit dítě ani nevzniká žádné společné vlastnictví, jako tomu je při uzavření manželství.

Zobrazeno 1549 krát
Naposledy upraveno: čt., 4. říjen 2018 21:53
Natálie Dudová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste