Vytisknout tuto stránku
út., 9. říjen 2018 20:51

Recenze: Zrodila se hvězda

Oficiální plakát k filmu Oficiální plakát k filmu Zdroj: warnerbros.co.uk
Do kin byl nedávno uveden filmový muzikál Zrodila se hvězda (A star is born). Jedná se již o čtvrtý film s totožným názvem i tématem. Snímek je režijním debutem amerického herce a producenta Bradleyho Coopera, který vložil veškerou svou důvěru ve zpěvačku Stefanii Germanottovou, známou pod pseudonymem Lady Gaga, když ji svěřil ztvárnění hlavní ženské postavy. Pro zpěvačku to byla první velká role v celovečerním filmu. Cooper si naopak zahrál hlavní mužskou postavu, a předvedl dokonce i své pěvecké schopnosti. Jaký film tato originální kombinace umělců vytvořila?

První hvězda se zrodila již v roce 1937, další se na plátna dostala v roce 1954, v doposud nejnovější verzi z roku 1976 si zahrála legendární zpěvačka a herečka Barbara Streisand. Všechny filmy mají stejnou hlavní dějovou linii. Zkušený a úspěšný umělec, objeví nový talent v mladé dívce. Vlastně nejenom talent… dvojice se do sebe zamiluje. Slavný umělec pomáhá mladému talentu získat zaslouženou slávu. Nová hvězda se dostává na výslunní, ale její partner začíná pomalu uvadat v jejím stínu. Tento již osvědčený příběh se Bradley Cooper rozhodl oživit a zpracovat svým způsobem. A podle ohlasů diváků i filmových kritiků se mu to povedlo možná lépe, než čekal kdokoli z nás.

Herecký výkon Bradleyho Coopera bych označila jako přirozený a velmi přesvědčivý, nemálo přesvědčivá byla ve své roli i Lady Gaga, které svým hereckým talentem spoustu lidí překvapila. A jelikož je to film o dvou zpěvácích, zazní v něm množství povedených a procítěných písní v podání jak zpěvačky-herečky, tak i herce-zpěváka, který kvůli filmu zlepšoval svůj zpěv pomocí lekcí s profesionály více než rok a půl. Zajímavé je i to, že všechny písně ve filmu byly natáčeny živě, a to jim dodalo zcela jiný rozměr. Režii Cooper zvládnul velice dobře, od intimních scén až po ty rozsáhlé plné jásajícího publika. Za zmínku stojí rozhodně i zajímavá práce s kamerou, která se zaměřovala často na detailní záběry tváří a emocí v nich. Rychlý, pro někoho možná trochu nepřehledný, střih ve druhé polovině filmu trefně vystihuje dynamiku a spád konce příběhu.

Snímek začíná jako romantická komedie, záhy se z něj ale vyklube poměrně drsné a srdcervoucí drama. Během dvou a čtvrt hodiny se pobavíte, poučíte a dojmete (možná, tak jako já, až k slzám). Myslím, že film dokonale ukázal jak hluboce a silně mohou lidé milovat. Při sledování jsem se cítila, jako bych já sama byla součástí příběhu a vše jsem prožívala společně s postavami. Přenos emocí z plátna zapůsobil dokonale, ten film se vám prostě zaryje pod kůž

Snímek osobně považuji za jeden z nejlepších v posledních letech. Určitě nejsem jediná, kdo tomuto filmovému muzikálu přeje alespoň jednoho Oscara. Takže pokud váháte, na co příště do kina, tak myslím, že ať už jste náročný divák, nebo chcete vidět prostě něco dojemného, Zrodila se hvězda je určitě dobrou volbou.

Zobrazeno 1972 krát
Naposledy upraveno: st., 17. říjen 2018 21:14
Dominika Plavková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste