Vytisknout tuto stránku
pá., 12. říjen 2018 13:18

První veřejná prezentace fotek Baťovského fotografa od 30. let minulého století

Josef Vaňhara zdokumentoval život a vývoj města Zlína Josef Vaňhara zdokumentoval život a vývoj města Zlína Zdroj: Foto autorka
Zlín - Letošní rok má mnoho příležotostí k oslavám. Je důležitý ve spojení s několika významnými událostmi naší země. Založením Československa mělo možnost vzniknout i několik spolků a organizací. Českobratrská církev evangelická patří mezi ně a tento rok tak slaví sto let své existence. Evangelický kostel otevřel veřejnosti v rámci oslav i výstavu historických fotografií města Zlína. Díky této expozici si můžeme zavzpomínat na dobu, kdy město Zlín zažívalo snad největší slávu a rozkvět, tedy na dvacátá a třicátá léta.

Autorem děl je Josef Vaňhara. I když byl Vaňhara původně vyučený hodinář, od svých osmnácti let se stal členem novinářské redakce „Sdělení zaměstnanců firmy T. a A. Baťa ve Zlíně." K žurnalistické profesi brzy přibyl i fotoaparát. Jeho náplní nebylo vyrábět umělecké fotografie, ale dokumentovat jasně dané pokyny a zadání majitele redakce. Měl za úkol zachycovat růst, úspěchy a pokroky nově vznikajícího města, dále jeho fotografie zdůrazňovaly radost a nadšení všeh účastníků nad dobře odvedenou prací.

Vaňhara byl velmi pilný a aktivní ve své činnosti, což dokazuje rozsáhlá sbírka, která čítá přes šest tisíc fotografii. Jeho výtvory jsou uložené ve Státním okresním archivu ve Zlíně, který pro výstavu zapůjčil výběr Vaňhurových nejlepších záběrů.

Na přípravě a slavnostním zahájení se podílel historik David Valůšek. „Pro mě, jako historika, je to skvělý zdroj informací. A jako historik už nemusím příliš hledět, jestli je fotografie úplně ostrá, jestli je záběr kompozičně vyvážený a precizně provedený, protože mě zajímá ten obsah," uvedl David Valůšek. Na svého dědečka zavzpomínal při vernisáži i Martin Davidov, který se mimo vlastní zaměstnání věnuje fotografování.

Výstava potrvá až do neděle 25. listopadu a je otevřená každou neděli dopoledne.

Zobrazeno 1571 krát
Naposledy upraveno: út., 23. říjen 2018 09:40
Tereza Kovářová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste