Vytisknout tuto stránku
ne., 14. říjen 2018 14:11

ODS se raduje z výsledků voleb

Tisková konference ODS Tisková konference ODS Zdroj: ČTK
Praha - „Výsledky voleb jsou dobrou zprávou pro občany," řekl na povolební tiskové konferenci ODS její předseda Petr Fiala. Mimo jiné se vyjádřil kladně vůči tomu, že vládní většina, která podporuje „polokomunistickou vládu“, nebude mít v žádném přpadě většinu v Senátu.

Členové ODS měli obecně víc důvodů k radosti. Bylo to pro ně první vítězství po devíti letech, vyhráli i v komunálních volbách a do Senátu se dostalo deset jejich kandidátů. O tom, jestli bude jejich klub nejsilnější, ale rozhodne až to, kolik nezávislých kandidátů bude vystupovat za jejich stranu. Podle předsedy senátorského klubu Miloše Vystrčila je pro nezávislé kandidáty, kteří mají stejné názory jako ODS, vstup do klubu výhodou. „Někteří tu nabídku už mají, někteří ji dostanou a záleží na nich, jestli ji přijmou. Nikdo se zatím nevyjádřil záporně,“ řekl Vystrčil.

Počasí nám nepřálo

Nejstarší senátor, který do horní komory usedne už počtvrté, jednasedmdesátiletý Jaroslav Kubera, pronesl, že ODS „počasí nepřálo a naši konkurenti spoléhali, že nám voliči odjedou na chalupy. A oni taky odjeli, ale až v pátek ve 14:10.“ Také se zmínil o přihláškách mladých členů, které strana obdržela, o koalici v Teplicích, za které kandidoval, a také o jeho schopnosti mluvit s premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem.

Kubera několikrát zdůraznil, že je velmi rád, že v dnešní době dokázali vyhrát bez Facebooku a že Facebook podle jeho názoru není všemocný. V každém případě prý dává přednost osobní diskuzi „face to face“. A ačkoliv ODS nabídla nezávislým kandidátům vstup do senátorského klubu, Kubera se vůči nim vyjádřil lehce kriticky. Když prý kandidovali s podporou od růžových po modré, nebudou teď vědět, komu budou zavázání. Nezávislý člověk podle Kubery neexistuje.

Předseda ODS Petr Fiala tiskovou konferenci uzavřel slovy, že občané dali jasný signál polokomunistické vládě. Podle jeho názoru lidé vidí v jejich straně silnou alternativu proti extremistickým, populistickým a levicovým stranám, mezi které podle něj patří i ANO.

Zobrazeno 1331 krát
Naposledy upraveno: út., 23. říjen 2018 09:47
Tereza Brhelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste