Vytisknout tuto stránku
po., 22. říjen 2018 19:42

Doma špatně, v zahraničí lépe?

Vlajka České Republiky Vlajka České Republiky Zdroj: Pixabay
Byli jste někdy ve Švýcarsku? Nádherně čisté řeky, luxusní obchody v každém městě, o moderní a čisté hromadné dopravě ani nemluvě. I ti lidi jsou všichni tak krásní a upravení. No a co teprve ty rychlé a přesné vlaky v Japonsku, s těmi se věčně opožděné České dráhy nemůžou ani zkusit rovnat. V Německu mají lepší silnice, tady je to na každém metru díra nebo srnka. V Polsku, tam je levnější oblečení a ve Francii mají stoprocentně delší bagety.

Tohle je typická odpověď od typického Čecha na otázku, jestli je doma nejlépe. Zkrátka sousedova zahrada je vždycky zelenější a je nám jedno, jestli my pěstujeme brambory a on salát. On má prostě všechno lepší a hotovo!

Češi jsou svojí nespokojeností a neustálým stěžováním si na cokoliv proslulí. Samozřejmě tím nechci říct, že jsme takoví všichni. Jen je tu značné procento lidí, kterým vadí i to, co se netýká přímo jich. Přitom bychom nemuseli závidět a být hrdí na svou zemi a na to, co všechno jako národ jsme zvládli. Vlastně i na to co musíme zvládat teď. Vždyť i v jiných zemích jsou zkorumpovaní politici, ekonomické krize i jinde mají nepřizpůsobivé menšiny. Názor, že všude jinde se mají lidé lépe než u nás, je podle mě přežitek z let minulých. Konkrétně z těch komunistických, kdy lidé žili odstřihnuti od moderností, a hlavně svobod západního světa, a tak se cítili ochuzeni ať už o věci, peníze, nebo právě o tu svobodu.

Teď, když jsme ztracenou svobodu získali zpět, měli bychom hlavně chránit naši demokracii, protože jak už víme, ani ve vyspělých státech nemusí být samozřejmostí. Můžeme být hrdí na náš národ, že jsme se v minulosti dokázali vymanit z tolika nepříznivých situací. Na to nezapomínejte, až se budete vracet, třeba z dovolené, k nám do srdce Evropy a budete říkat, jak špatně se tu máme. Protože pokud je dost lidí, kteří mají chuť něco změnit, změna je nevyhnutelná.

 

Zobrazeno 1943 krát
Naposledy upraveno: út., 23. říjen 2018 10:57
Dominika Plavková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste