Vytisknout tuto stránku
st., 24. říjen 2018 14:13

V Praze vyvrcholí oslavy stoletého výročí vzniku Československa

Před Týnským chrámem na Staroměstském náměstí se setká historie se současností Před Týnským chrámem na Staroměstském náměstí se setká historie se současností Zdroj: praguecitytourism.cz
Praha - Letošní rok se nese hlavně v duchu oslav sto let od vzniku Československé republiky. Tyto oslavy vyvrcholí v neděli 28. října v Praze u příležitosti vzniku samostatného Československého státu. Různé pamětní akce se budou konat také v jiných městech republiky, jako například v Ostravě, Olomouci či Brně. 

Praha se na tuto velkolepou událost připravovala celý rok. Největším lákadlem je koncert Čerského rozhlasu (ČRo) v rámci výročí vzniku Československa, kde zazní největší hity století. Koncert se koná na Staroměstském náměstí od 14 do 18:30 hodin a je zdarma. Akci odstartují Tomáš Klus s Cílovou skupinou a slovenská skupina No Name. V rámci koncertu také ČRo vyhlásí vítěze ankety sto hitů republiky, která probíhala mezi posluchači na ČRo Dvojka. Vystoupí zde řada hvězd české hudební scény, kteří zazpívají všech sto hitů ze soutěže. Zazpívá například Karel Gott, Lucie Bílá, Helena Vondráčková, Marta Kubišová za doprovodu Big Bandu Gustava Broma a další.

Dalším tahounem jsou také muzea a památky, které budou v rámci výročních akcí zdarma. Jedinou výjmkou jsou historické pražské vily a Svatomikulášská městská zvonice. Své brány otevře také nově zrekonstruována historická budova Národního muzea. Muzeum se tak otevře přímo v neděli. Zpřítupněny budou také výstavy: Česko-slovenská / Slovensko-česká a výstava 2 x 100. V expozici 2 x 100, budou například moci návštěvníci vidět exponáty, které Národní muzeum uchovává a sbírá již 200 let. Mezi další památky, které návštěvníci budou moci zdarma navštívit patří Dům u zlatého prstenu, Novomlýnská vodárenská věž, Prašná brána, Staromětská a Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna a Zrcadlové bludiště na Petříně.

Den před výročím vzniku republiky, bude také program na Václavském náměstí. Tam od 14 hodin vystoupí Ivan Mládek, skupina Slza, jazzman Laco Déczi, Ondřej Gregor Brzobohatý a Michal Hrůza. Nakonec ve 20 hodin ožije nová fasáda Národního muzea největším videomappingem v dějinách Prahy.

Zobrazeno 1701 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. říjen 2018 10:49
Lenka Skrzeczková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste