Vytisknout tuto stránku
st., 24. říjen 2018 18:28

Co přinesla letošní Apple Keynote?

iPhone Xs iPhone Xs Zdroj: Pexels.com
12. září. To bylo ono klíčové datum letošního roku pro všechny milovníky produktů firmy Apple. Každoroční ohlášení konference Apple Keynote je velkým svátkem plným očekávání, co nového nás překvapí. Minulý rok byl celý svět doslova paralyzován představením zařízení jménem iPhone X, které přineslo do rodiny těchto telefonů zcela zásadní novinku. Zmizel tzv. Home button, ono pověstné a dnes již ikonické tlačítko na všech dosavadních telefonech firmy Apple. Vedle tohoto modelu X byly představeny minulý rok ještě dva, a to iPhone 8 a iPhone 8 Plus, které tímto tlačítkem, ještě jako asi poslední zařízení, disponovaly. Takže při oznámení další konference byl svět technologií na vážkách, zda bude Apple v tomto „beztlačítkovém“ trendu pokračovat nebo to byla jen výjimka.

Odhady mnoha odborníků se nakonec potvrdily, byly představeny letos dokonce tři nové modely jako nástupce přechozího X. Jedná se tedy konkrétně o zařízení s označením Xr, Xs a Xs Max. Telefon Xs a jeho větší brácha Xs Max jsou oproti původnímu X osazeny novějším čipem A12 Bionic, který má být několikanásobně silnější než čip A11 u předchozího modelu. Řada Xr se stejně jako před lety u modelu iPhone 5C vymyká svými barevnými kombinacemi a přívětivější cenou. Vzhledem k ceně se tedy dají čekat nějaké technologické ústupky a to v tomto případě v podobě ztráty funkce 3D Touch, která mimo jiné rozpozná sílu, kterou uživatel tlačí na displej a dokáže tak reagovat jinak než při pouhém delším dotyku na displej.
Další velkou novinkou ve skupině Apple produktů na této konferenci byla nová řada hodinek Apple Watch s pořadovým číslem 4. Hodinky oproti minulé verzi dostaly větší displej a novou korunku s haptickou odezvou, která dokáže simulovat analogové kolečko u klasických hodinek. Apple se zaměřil u této řady hodně také na zdraví, k senzoru tepu a krokoměru přidal velmi revoluční funkci v podobě zabudovaného EKG, kdy si uživatel přiložením prstu na korunku po dobu 30 vtěřin může nechat vygenerovat křivky tohoto vyšetření. Měření probíhá zachytáváním velmi jemných elektrosignálů z našeho těla. Nové senzory na hodinkách také dokážou uživatele varovat před pádem na zem či před uklouznutím. V případě že se tak stane a tělo upadne, hodinky umí tento pohyb detekovat a zavolat na tísňovou linku zcela samy.
Nakonec by se mohlo zdát, že osobní počítače a notebooky od Applu se letos upgradu nedočkají, opak je ale pravdou a firma oznámil ještě další letošní konferenci, která se bude konat 30. října a ta by se měla podle všech predikcí věnovat právě novým modelům z řad iPad a MacBook.

Zobrazeno 1874 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. říjen 2018 10:54
Adam Kment

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste