Vytisknout tuto stránku
pá., 26. říjen 2018 14:58

Hamáček: „Můžeme hrát ve vládě roli levicového rebela“

Jan Hamáček(vpravo) s Jířím Zimolou Jan Hamáček(vpravo) s Jířím Zimolou Zdroj: www.cssd.cz
Praha - Po mimořádném jednání širšího vedení ČSSD určil předseda Jan Hamáček momentální cíle. Jednání proběhlo v sobotu 20. října v Hradci Králové. Za hlavní cíl strana považuje prosadit volební priority ve vládní koalici. Skončit diskuze o straně a ukončit jejijch vnitostranické spory. 

Na začátku sjezdu požádal předseda sociální demokracie Jan Hamáček členy výboru o důvěru. Vedení ho podpořilo i nadále. Hlavním cílem je nyní ukončit veškeré diskuze o rozvrácenosti ČSSD. Tyto spory se mají podle předsedy řešit za zavřenými dveřmi. „Nebráním se vnitrostranické diskuzi, ale pokud budou tyto diskuze přes média nebo na tiskových konferencích, upozorňuji, že mohou být sebezničující,“ uvedl Hamáček. 

Na tiskové konferenci Hamáček vyzval všechny spolustraníky, aby se vrátili do politické levice, kam patří. Podle předsedy musí být strana jednotnější a dokázat prosadit své levicové cíle, se kterými se do sněmovny dostala.

Na začátku března mimořádný sjezd

Ústřední výbor svolal sjezd na 1. a 2. března. Po tomto sjezdu se musí strana sjednotit a rozhodnout, kam bude dál směřovat.

Do té doby chce Hamáček pokračovat v plnění volebních priorit ve vládě. Bude chtít seznam od všech svých ministrů, co chtějí na kterém resortu především prosadit. Dále chce ustavit programovou radu. Má být složená z úspěšných zastupitelů, kteří dostali velkou důvěru od voličů v komunálních volbách. Rád si poslechne i jejich názory.

Kritizovaný Zimola zatím zůstává

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který ostře kritizoval své spolustraníky, ale také byl sám ostře kritizovaný od spolustraníků prozatím ve vedení sociální demokracie zůstává. Žádal také o důvěru, ale výbor hlasování odmítl. Je velice kritizovaný za platformu zachraňme ČSSD. Ta ale zrušena nebude. „Je to platforma pro diskuzi spolustraníků, kteří zde přidávají své nápady, a já se jí rozhodně vzdát nechci,“ odpověděl na dotaz novinářů Zimola.

Zobrazeno 1220 krát
Naposledy upraveno: st., 31. říjen 2018 17:15
Jan Frehar

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste