Vytisknout tuto stránku
čt., 1. listopad 2018 21:55

Desingblok oslavil 20. narozeniny ve velkém stylu

Designblok 2018 Designblok 2018 Zdroj: Aneta Macolová
Praha - Minulý čtvrtek se v Praze otevřely brány 20. ročníku největší české přehlídky designu a módy. Prostory pražského výstaviště nabídly návštěvníkům 343 značek, designérů a umělců. Tématem letošního Designbloku byla oslava. Nejen 100 let republiky, ale i 20. ročník tohoto festivalu. Pražský týden designu byl pořadateli slavnostně zahájený ve čtvrtek 25.10 a trval až do pondělí 29.10.

Jako již tradičně, i letos probíhal hlavní program v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Holešovicích. Nově pak v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce, který naplnila výstava Manifest. Zde vystavoval svou tvorbu španělský designér Jaime Hayon, hlavní host letošního Designbloku. Na počest oslav 20. výročí vytvořil narozeninový dort sestavený z různých předmětu. Svá díla vystavovalo ale také mnoho dalších, nechyběla slavná jména jako Eva Eisler, Maxim Velčovský, Ineke Hans a Jan Plecháč. „Výstava Manifest chce ukázat rozdílné přístupy k designu. Tvůrce jsme vybírali podle jejich způsobu přemýšlení a chápání designu. Zároveň jsou to designéři, které Designblok významným způsobem ovlivnil a naopak oni ovlivnili jej. Výjimkou je potom Jaime Hayon, který bude na Designbloku vystavovat poprvé,“ uvedl za kurátory výstavy Manifest Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku.

Superstudio, neboli pravé křídlo Průmyslového paláce, nabídlo 80 stánků tuzemských i zahraničních firem. V rámci 20. výročí kladli pořadatelé důraz hlavně na české značky. Nábytek, svítidla, interiérové doplňky, ale i model letadla nebo speciální mobilní dům. Naopak Openstudio, levé křídlo, patřilo 148 designerům, studiím, školám a módním návrhářům, od kterých si mohli návštěvníci na místě rovnou něco koupit. Uměleckému designu se věnoval Art House v prostoru Lapidária, kde vystavovali Philipppe Cramer, Jiří Pelcl, Glassbrother a Liběna Rochová.

Centrem Jubilejního ročníku se stala Designérie. „ Je to v podstatě takové srdce Desingbloku, které je právě to srdce, které oslavuje letošní 20. výročí. Máme tady vlajkoslávu a klouzačku, které navrhnul český architekt Jan Rosický. Samozřejmě se vracíme také do historie. Stojí zde skákací hora Říp a busta prezidenta Masaryka vytvořená z červeného drátu, kterou si připomínáme stoleté výročí republiky. Socha T.G.M byla navržena designérem Maximem Velčovským. Je to pro nás symbol prezidentství, na který můžeme být hrdí," uvedla pro ČT24 ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Po celou dobu Desinblogu probíhal bohatý doprovodný program. Reflex Stage nabídla každý den spoustu zajímavých diskuzí a přednášek. Velký prostor byl letos věnován módním přehlídkám. Celkem jich mohli návštěvníci vidět 32. Své kolekce představily české módní špičky. Například Liběna Rochová společně s výtvarníkem MUSOU předvedli společnou kolekci Nadotek vytvořenou speciálně pro charitativní organizaci. Tato organizace v Česku pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel.

„Letošní výběr účastníků byl především oslavou českého designu. Chtěli jsme dát prostor nejen mezinárodní špičce, ale také začínajícím tvůrcům. A tak vedle světových jmen byli k vidění čeští studenti. Je důležité sledovat a podporovat nastupující generaci tvůrců. A samozřejmě zůstat věrný i generaci se kterou Designblok vyrůstal, a ze které jsou už nyní etablovaní tvůrci,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Designblok2018

 

Designblok 2018

 

Zobrazeno 1705 krát
Naposledy upraveno: ne., 4. listopad 2018 20:30
Aneta Macolová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste