Vytisknout tuto stránku
pá., 2. listopad 2018 01:09

ČEŠI UŽ SI V HOSPODĚ DVANÁCTKU NEOBJEDNAJÍ

Klasická dvanáctka na kterou jsou Češi zvyklí. Klasická dvanáctka na kterou jsou Češi zvyklí. Zdroj: Facebook pivovaru Rychtář
Česká republika - Vyhláška ministerstva zemědělství nařizuje nové značení piv od začátku prosince. Nejvýraznější změna bude u takzvaných jedenáctek a dvanáctek.

Piva, která se vyrábí technikou spodního kvašení a mají podíl extraktu původní hladiny mezi 11 a 12 procenty, označujeme jako jedenácti a dvanácti stupňová piva. Ta se od prosince budou nazývat ležáky.  Jako plná piva se budou nazývat svrchně kvašené varianty již zmíněných ležáků.


Nynější speciální piva, která se prodávají většinou k oslavám výročí, jako jsou třinácti a více stupňová piva, budou v kategorii silná piva.
A pivo, které bude mít snížený obsah alkoholu, ponese název nízkoalkoholické pivo.

"Vyhláška reaguje na nové trendy ve výrobě potravin, což uvítají jak výrobci, tak spotřebitelé. Pořádek ve značení potravin a nápojů je nutný, protože je důležité, aby zákazník věděl, co přesně je mu pokládáné na stůl, či co si dává do nákupního košíku," uvedl ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman pro idnes.cz.

 

Pivovary mohou staré etikety používat až do prosince 2019. Zatímco většina Čechů o novém názvu piv nechce ani slyšet a nová vyhláška je jim spíš pro smích, Českomoravský svaz minipivovarů na to má jiný názor. Podle prezidenta Jana Šuráně změnu vítá, ale v úpravách názvů je jistá nelogičnost a mělo by se zavést značení druhů piv.

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven, Martiny Ferencové, je roční lhůta na úpravu etiket dostatečně dlouhá. Podle ní pivovary novou změnu uvátají a další už nebudou očekávat. Nově si budeme v restauračních zařízeních dát tzv. atypický pivní nápoj. Tento nápoj nesplňuje požadavky na pivo, ale je vyrobený na jeho bázi s upraveným podílem sladu, nebo způsobem kvašení. Pokud si budeme chtít dát medovinu, najdeme ji nově pod názvem medové víno. A to v případě, že při její vyrobě bude použit cukr, líh, nebo právě víno. 

Zobrazeno 2640 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 01:19
Anna Havlová

Související články

1 komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste