Vytisknout tuto stránku
pá., 2. listopad 2018 15:56

Vincenzo Laterza zahrál pro Blanickou

Vincenzo Laterza v Redutě Vincenzo Laterza v Redutě Zdroj: Eva Hobzvá
Večer plný nádherné hudby a ještě úžasnějšího poselství nabídl debut italského pianisty v České republice. Klavírní koncert pro blanickou školičku nemohl dopadnout lépe.

Sál olomoucké Reduty se rozezněl v podvečer ve středu 31. října. Nadšený odcházel snad každý, znalec i lajk. ,,Po první skladbě jsem si říkal, že bych to zahrál taky, brzy mi ale došlo, že se mistr pouze rozehříval,” okomentoval koncert s úsměvem na rtech jeden z učitelů Blanické, Kryštof Pokorný. Debut nemohl být krásnější.   

Vincenzo vás neohromí pouze svou precizní technikou, ale hlavně svým emotivním projevem. Představil skladby blízké jeho srdci a duši. Zaposlouchala jsem se do melodií Franze Liszta, Alexandra Scrjabina, umělcovy vlastní tvorby i rytmických tónů latinskoamerických skladatelů. Chtělo se mi brečet, tančit i smát. Hudba sama mě pohltila a zaplavila emocemi. Z propojení výborného uměleckého zážitku s příběhy dětí vzešla krásná dobročinná akce.

,,Jsem moc rád, že jsem zde mohl zahrát. Také bych chtěl poděkovat za čas, který jsem mohl strávit s úžasnými dětmi v blanické mateřské škole. Vrátili mě do mého dětství,” řekl na konci koncertu sám Vincenzo Laterza. Rodák z italského městečka Altamura hraje na klavír už od svých 7. let, poté studoval klasické piano v Monopoli. Odpromoval na hudební konzervatoři E.R.Duni v Mateře s nejvyšším možným výsledkem.

Mateřská škola Blanická poskytuje zázemí dětem s autismem a jinými postiženími. Sama jsem měla tu čest se s dětmi potkat jako dobrovolnice. Je to vyjímečné místo plné příběhů, skvělých lidí a dětí plných radosti. ,,Každý den se ve školce potkáváme s nádhernými orignály,” řekla ředitelka školky Jana Malá v rozhovoru pro Český rozhlas Olomouc.

Zobrazeno 2420 krát
Naposledy upraveno: út., 6. listopad 2018 16:36
Natálie Dudová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste