Vytisknout tuto stránku
ne., 4. listopad 2018 19:41

Začal Movember. Měsíc mohutných knírů za dobrou věc

Skupina mužů s Movember kníry Skupina mužů s Movember kníry Zdroj: wikimedia commons
Česká republika - Movember. Počátkem listopadu začíná tato celosvětová měsíční kampaň, v rámci které si muži po celém světě nechávají narůst knír na podporu výzkumu a prevence rakoviny prostaty. Kampaň je podporovaná řadou celebrit, ale zapojit se může úplně každý.

Název charity vznikl spojením dvou anglických slov. Moustache (knír) a November (listopad). Na začátku listopadu se muži zcela oholí a do konce měsíce si nechají růst pouze knírek. Cílem nadace Movember, která zaštiťuje tuto akci, je zvýšení povědomí o rakovině prostaty a rakovině varlat. Právě rakovina prostaty patří mezi největší strašáky mužů. Ročně má na svědomí až 1 500 úmrtí a k tomu každý rok navíc postihne až 7 000 Čechů. Pozornost je věnovaná také mužské sebevražednosti.

Od roku 2003, kdy tato akce vznikla, se na oficiální stránky zaregistrovalo více než 5 milionů tzv. Mo Bros a Mo Sistas.
Mo Bro je muž, který podporuje Movember a přispívá ke změně nahlížení na nemoci a zdraví mužů. Zaregistruje se na Movember.com, nechá si narůst knír, aby zvýšil povědomí o těchto onemocněních a zároveň vybírá prostředky na výzkumy mužských nemocí.
Mo Sista, jinak také sestry v kníru, pomáhají s propagací. Stejně jako muži rozšiřují povědomí o mužských nemocech a podporují celé hnutí. Cílem této propagace je přesvědčit co nejvíce mužů, aby podstoupili preventivní prohlídku, která je podle odborníků při léčbě často rozhodujícím faktorem. Mezi slavné „sestry v kníru“ se v minulosti přidala například americká modelka Kate Upton nebo také česká olympijská vítězka Eva Samková. Do akce se navíc zapojila i některá města, kdy celý listopad budou na vozech dopravních podniků v Praze, Brně, Ostravě či Olomouci k vidění kníry.

Jen minulý rok se v rámci celosvětové sbírky vybralo v přepočtu 1,4 miliardy korun. Za dobu existence organizace se celosvětově vybralo již přes 12 miliard korun. Česká republika se přidala jako osmá země světa. Ze skromných začátku v Austrálii v roce 2003, přerostl Movember do globálního hnutí. Inspirovalo více než 5 milionů lidí, aby se stali součástí něčeho většího a se společným zájmem se pokusili změnit pohled na mužské zdraví.

Zobrazeno 1545 krát
Naposledy upraveno: ne., 4. listopad 2018 21:33
Jakub Metelka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste