Vytisknout tuto stránku
ne., 4. listopad 2018 23:41

HŘEBČÍN OSTROV USPOŘÁDAL TRADIČNÍ HUBERTOVU JÍZDU

Svatohubertská jízda v Chlumci nad Cidlinou Svatohubertská jízda v Chlumci nad Cidlinou Zdroj: Jana Strnadová
Chlumec nad Cidlinou - První listopadovou sobotu se v Chlumci nad Cidlinou na Královehradecku uskutečnila osmá tradiční Hubertova jízda Hřebčína Kněžičky, letos již popáté v areálu Hřebčína Ostrov.

Koňáci nejen z Královehradeckého kraje, ale i z kraje Středočeského a Pardubického se od sobotního rána sjížděli v Chlumci nad Cidlinou do Hřebčína Ostrov, aby se zúčastnili Svatohubertské jízdy pořádané Hřebčínem Kněžičky. Na start dorazilo celkem 15 koní s jezdci a tři kočáry. Zápisné činilo 300 korun.

Po jedenácté hodině, kdy proběhlo slavnostní zahájení v místní jezdecké hale, koně slavnostně vyrazili na trasu. Byla poměrně náročná kvůli nepříznivému podzimnímu počasí a velkému počtu přírodních překážek. 

Na závěr všechny čekalo takzvané “halali“ neboli hon na lišku. Nejrychlejší a nejobratnější jezdec musel při skoku přes poslední překážku chytit ve vzduchu liščí ohon. Cesta trvala bezmála dvě hodiny. I přes náročnost terénu a dva pády se celá akce obešla bez vážnějších zranění. „Byla to velmi příjemná jízda, sice byla pořádná zima, mrholilo, ale nic, co by horký svařák u kamen nespravil,“ zhodnotila Huberta účastnice Martina Saláková Šafková.

Po skončení jízdy jezdce čekalo pohoštění v podobě guláše, grogu, párků a všemožných koláčků. Od sedmi hodin pak všichni mohli přijít na večerní posezení.

Zobrazeno 1719 krát
Naposledy upraveno: út., 6. listopad 2018 15:32
Tereza Saláková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste