Vytisknout tuto stránku
út., 6. listopad 2018 09:47

Mají krávy opravdu sloužit lidem?

Jen málo krav má spokojený život na pastvě Jen málo krav má spokojený život na pastvě Zdroj: Foto autorka
Je smutné, že v dnešní době se na nás valí ze všech stran, jak je mléko zdravé, podporuje růst kostí, je velkým zdrojem bílkovin a vápníku v našem těle, takže je pro nás vlastně nezbytné. Přitom dlouholeté studie dokazují, že největší spotřebitelé mléka mají nejčastěji zlomeniny a osteoporózu. Jsme jediní savci na světě, kteří pijí mateřské mléko cizího savce. Navíc naše tělo není uzpůsobeno, aby přijímalo mléko jindy, než v době kojení. Chemické složení kravského mléka se od lidského liší. Naše těla nejsou určena k tomu, aby ho uměla rozložit.

Laktáza je enzym potřebný k rozložení a strávení cukru v mléce, který se nazývá laktóza. Naše těla ho přestanou vyrábět nebo jeho produkci silně omezí, když nám jsou 2 nebo 3 roky. Příroda nezamýšlela, že i potom budeme pít mléko. Následky toho, že dál konzumejeme mléčné výrobky a stavíme se přirozeným přírodním zákonům jsou špatné trávení, velká ztráta energie a řada dalších zdravotních problémů. 

Ve školách dostáváme mléko na svačinku, v televizi vidíme spoustu reklam zameřených na prodej mléka a mléčných výrobků, ale co za tím vším vlastně stojí? Mléčný průmysl je v dnešní době velmi vlivný a platí za svoji reklamu opravdu velké peníze.

Ale co ty krávy? Jak vlastně vypadají farmy, na kterých se mléko produkuje? Tyto krávy jsou neustále oplodňované, aby produkovaly více a více mléka. Když se narodí býk, je odveden na jatka a posléze zabit pro telecí maso, když se narodí kráva odtáhne se okamžitě od matky a následně je využívaná jako její matka pro mléko. Dovedete si předtavit, že by někdo odvedl mamince její čerstvě narozené miminko? Podobné pouto má i kráva se svým telátkem a celé dny ho hledá a volá ho. To ale samozřejmě nikoho nezajímá. Je to normalní, kráva má sloužit na mléko a maso. Když jsou krávy tělesně i psychicky vyčerpané, zkolabují. Těmto krávám se říká ležáci a jsou jakýmkoli způsobem odtáhnuty, aby byly zabity a prodány jako hovězí. Průměrně kráva vydrží při opakovaném oplodňování a produkci mléka 4-5 let. Ve volné přírodě se ale kráva dožívá až 25 let. Není to trochu k zamyšlení? Koňské mléko je pro hříbata, psí mléko pro štěňata, kočičí mléko pro koťata a kravské mléko pro lidi?

Zobrazeno 2313 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 09:57
Tereza Šolcová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste