Vytisknout tuto stránku
čt., 8. listopad 2018 15:38

Hokejová Liga mistrů: Plzeň i Kometa rázně nakročily k postupu

Miroslav Indrák se na vítězství podílel hattrickem Miroslav Indrák se na vítězství podílel hattrickem Zdroj: Miroslav Chaloupka, ČTK
Bolzano/Brno – Rozdílem třídy ve prospěch českých celků dopadly úvodní zápasy osmifinále hokejové Ligy mistrů. Kometa Brno na svém ledě porazila Tapparu Tampere 5:1, Plzeň v Bolzanu vstřelila ještě o gól více a zůstala v letošním ročníku neporažena. Oba celky mají tedy postup na dosah.

Plzeňští hokejisté, které přijelo dokonce podpořit několik desítek fanoušků, vlétli do zápasu po hlavě, s chutí odčinit nepovedenou sérii v extralize, kde je trápila především koncovka. V Bolzanu, kam přijeli v roli jasného favorita, hru výrazně zjednodušili, častěji stříleli, a to jim přineslo ovoce již v úvodu zápasu, kdy se trefili v rozmezí dvou minut Allen a Indrák, který na přesný zásah čekal od konce září.

Italský celek před vyprodanými tribunami sice dokázal na začátku prostřední periody po sérii náhodných odrazů snížit, ale po necelých třech minutách to bylo zase o dva góly. Branku fantasticky připravil Jakub Kindl, který obelstil na útočné modré dva útočníky domácích, šikovně se mezi nimi prosmýkl a naservíroval puk Indrákovi víceméně před odkrytou klec. Do druhé sirény přidala Škodovka další dvě branky. Nejprve Gulaš střelou vyřešil přečíslení tři na dva, a poté završil hattrick po krásném pasu od Kaňáka Indrák.

V poslední třetině už se zápas spíše dohrával, i když domácí se snažili stav alespoň zmírnit. To se jim však nepovedlo, a naopak to byli opět Západočeši, kdo skóroval. Postaral se o to Petr Straka a upravil tím na konečných 6:1, což je výrazný krok směrem ke čtvrtfinále.

Kometa vyzrála na favorita

Oproti Bolzanu přijel do Brna o poznání těžší soupeř. Tampere suverénně ovládlo svou skupinu, ve které mimo jiné dvakrát porazili Třinec a prohráli pouze jednou, a to ještě po samostatných nájezdech. Kometa se však zvučného jména vůbec nezalekla a hned v osmé a desáté minutě „přivítala“ hosty dvěma přesnými zásahy z holí kapitána Čermáka a Pláška. Tímto rozdílem první třetina i skončila.

Na začátku té další hrál finský celek přesilovou hru, ve které domácí několikrát podržel skvělý Vejmelka. Hned po jejím skončení navíc ujel obraně Mueller a samostatný únik zakončil bravurně mezi betony – 3:0 pro Brno. V 25. minutě hosté snížili a nadále se hnali za dalšími góly. Vždy si ale vylámali zuby na bezchybném Vejmelkovi, který vychytal i přečíslení Tampere čtyři na jednoho.

Do třetí části vstoupila opět lépe Kometa, ale Muellera i Mikysku vychytal gólman Helianko. Ten se ale deset minut před koncem nechal při rozehrávce za brankou obrat o kotouč Muellerem, puk se přes Kašpara dostal až k Holíkovi a tomu stačilo jen zavěsit do poloodkryté brány. Tappara ještě sice zabrala a málem i snížila, ale zákrok večera předvedl Vejmelka: obránce Kemiläinen dostal krásnou křižnou přihrávku na levý kruh, odkud zakončoval prakticky do prázdné brány. Domácí gólman se ovšem neskutečně vymrštil a vyrážečkou odrazil puk do bezpečí.

Hřebíček do rakve pak ještě zatloukl druhou trefou večera Čermák, když nádherně „vymetl pavučinu“. Výsledek 5:1 je vzhledem k vysoké kvalitě Tampere velice nadějný. Doufejme tedy, že v odvetách půjde už jen o formalitu a oba celky budou v soutěži pokračovat i nadále.

Zobrazeno 1364 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 21:10
Jakub Mikoláš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste