Vytisknout tuto stránku
po., 12. listopad 2018 19:35

Majetek Stephena Hawkinga se v aukci prodal za více jak jeden milion dolarů

Stephen Hawking Stephen Hawking Zdroj: Nasa
Neznámý kupec utratil okolo devíti miliónů korun za motorizované kolečkové křeslo fyzika a spisovatele Stephena W. Hawkinga, který zemřel v březnu ve věku 76 let. Křeslo bylo jednou z 22 položek z osobního majetku Hawkinga, které online aukce Christie’s v Londýně nabízela. Ta začala ve středu 31. října a skončila minulý čtvrtek. Všechny položky se prodaly zhruba za 41,5 milionů korun. Staré červené křeslo patnáctinásobně překonalo předpokládaný výtěžek.

Londýn - Červené křeslo používal během 80. a 90 let 20. století a přestal na něm jezdit, když už nedokázal řidit pomocí rukou. Hawking celý život trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli které nakonec nebyl schopný používat své tělo.

Mezi další dražené položky patřila i Hawkingova disertační práce Vlastnosti rozšiřujících se vesmírů, kterou prodali za 17,4 milionů korun nebo i scénář k epizodě seriálu Simpsonových, kde se Hawking objevil.

„Výsledek těchto významných prodejů s více než 400 registrovanými dražiteli z 30 různých zemí ukazuje náklonost a obdiv lidí celého světa k Dr. Hawkingovi,“ prohlásili Thomas Venning, vedoucí oddělení knih a rukopisů v Londýně a James Hyslop, vedoucí oddělení vědy a přírodopisu.

Výnos z kolečkového křesla šel na konto Hawkingovy nadace na výzkum neurodegenerativních onemocnění.

Zobrazeno 1780 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 16:38
Petr Sněhota

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste