Vytisknout tuto stránku
út., 13. listopad 2018 06:46

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociální síti nešetří vulgarismy

Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Zdroj: Jiří Ovčáček - Twitter
Jiří Ovčáček vulgárně reagoval na komentáře pod svým příspěvkem na Twitteru ohledně úmrtí českého lékaře Petra Halaty v Číně. Exministra Jurečku nazval prasetem.

Celá debata se odehrála na sociální síti Twitter, kde mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček zveřejnil příspěvek o úmrtí člena delegace, která doprovázela Miloše Zemana v Číně. Jde o lékaře Petra Halatu. Halata prý ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla prezidenta a další členy delegace na letiště. Podle prvních informací v médiích se členové delegace pokoušeli Halatovi dovolat, a když se jim to nepodařilo, zhruba po dvacetiminutovém čekání speciál opustil letiště. Na tuhle zprávu reagoval mluvčí tweetem, že vyhlašuje bojkot, že je jejich tvrzení lživé. Dále pak oznámil, že "česká mainstreamová média překročila Rubikon, že zneužít zarmucující náhlé smrti člověka k útoku na pana prezidenta mohou jen největší svině mezi námi."

Podle novějších informací na některých serverech začala výprava po lékaři společně s personálem hotelu pátrat, a když zjistili, že je mrtev, opustili Šanghaj.

Jurečka tvrdí, že posunout let není problém

„Čtyři roky jsem jezdil jako ministr a hlava delegace a neumím si představit takto odletět a nikoho neposlat na pokoj s hotelovým personálem zjistit, zda dotyčný není tam. Navíc posunout odlet vládního speciálu není takový problém,“ okomentoval situaci bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jurečka je prostě prase," zareagoval na to mluvčí.

Podle exministra ho mluvčí označuje za prase proto, že Hrad neudělal vše, co mohl. Ovčáček navíc pokračoval ještě agresivněji, když oznámil, že Jurečka vědomě šíří lež a neeticky zneužívá k útoku na prezidenta smrt člověka. „I v té nejslušnější společnosti je označení prase pro Jurečku až příliš mírné,“ dodal.

Halata si stěžoval na obtíže

Šestašedesátiletý Petr Halata se specializoval na interní a cestovní medicínu. „Pan doktor dlouhodobě patřil do skupiny lékařů, kteří zabezpečují po zdravotní stránce zahraniční cesty vrcholných představitelů. Měl s tím široké zkušenosti, nebyl v této oblasti žádným nováčkem,“ řekl Lidovým novinám Halatův nadřízený Petr Chmátal, ředitel vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Podle některých členů delegace si Halata v Šanghaji stěžoval na zdravotní obtíže. „Patřil ke špičce ve svém oboru. Kromě všeobecné medicíny se věnoval medicíně letecké, cestovní a v některých těchto speciálních oblastech byl garantem nařízení Evropské komise v ČR,“ uvedl Chmátal.

Zobrazeno 2328 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 16:30
Daniela Kybeková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste