Vytisknout tuto stránku
st., 21. listopad 2018 16:47

Společné obohacování je důležité. Integrativní kouči uspořádali další konferenci

Průběh konference Asociace integrativních koučů Průběh konference Asociace integrativních koučů Zdroj: Radka Šušková
Ostrava - V Ostravě se sjeli všichni osobní trenéři a koučové, specializující se na rozvoj osobnosti, z celého Moravskoslezského kraje. Pořádala se zde konference Asociace integrativních koučů (AIK), která proběhla v pátek 19. a v sobotu 20. října v domě kultury Akord. Prostory nabídla k dispozici Darina Daňková, ředitelka domu, která je sama koučkou. Této události se mohli zúčastnit členové i laická veřejnost.

Vedoucí konferenčního týmu je Radka Šušková, která před deseti lety založila ve Frýdku-Místku firmu New Dimension, která se zabývá problematikou osobního rozvoje a rozvoje firemního kolektivu. Pět let je její firma součástí AIK.Chtěla jsem prostřednictvím konference vést tým. Chtěla jsem, aby tato konference posílila poslání AIKu a aby pomáhala propagovat koučink. Hlavní poslání je, aby se dostal mezi širokou vrstvu obyvatel," sdělila Radka Šušková, hlavní organizátorka celé letošní konference.

Poslání AIKu

AIK je velká nadace osobních koučů a trenérů. Ti mají svá členská pravidla, aby posílili rozvoj své profese. Vidí ve svém povolání způsob, jak prohlubovat vzájemnou komunikaci a stmelování vztahů ve firmách. Chtějí pozvednout lidský potenciál a také světu přinést renovaci pracovního systému a podmínek pro příjemné pracovní prostředí. Tento rok v říjnu se konal šestý ročník konference Koučink v praxi. Každý rok se také členové setkávají na dvoudenním výjezdním zasedání.

Účel konference

Pozvaní koučové, klienti a sponzoři sdílí své zkušenosti a pracovní zážitky. Konference má účel sjednotit a sblížit se mezi sebou navzájem. Zúčastnění se od sebe mohou inspirovat, získat nové kontakty a tipy pro své vlastní podnikání. Konference se účastní i jiní hosté a veřejnost. Součástí nabytého programu jsou workshopy, kde se představují techniky a různé kolektivní cvičení. Zúčastnění se navzájem mohou obohatit, zasmát se a zúčastnit se nějaké interaktivní aktivity.

Zajímavý program

Celkový program probíhal především formou workshopů a přednášek. Přednášky byly pro všech 150 účastníků společné, na workshopy se rozdělovali do 3 skupin. Na programu byly různé druhy koučinku nebo i jiná speciální témata, jako třeba přednáška s názvem Jak získat a udržet autoritu. Zkušení lektoři zde předávali různé typy, jak si autoritu udržet, co taková autorita znamená a jaké by měla dodržovat vlastnosti, aby byla úspěšná.

Jiný z takových workshopů měl název Jak si udržet pozitivní přístup k životu, což je při práci s lidmi velice obtížné. Radka Šušková se vyjádřila, že jí dělá problém nevstřebávat nejistotu a pochybnosti svých klientů. Často je sama ovlivněná při práci, proto i ona sama sebe nechává čas od času „prokoučovat“, aby si udržela pozitivní přístup.

Celá akce proběhla hladce. Hned po první úvodní přednášce se vybudovala mezi hosty skvělá a přátelská atmosféra. Na začátku si společně účastníci vytvořili plán věcí, které chtějí načerpat. Mezi jednotlivé položky patřila inspirace, vzájemné obohacení, získání nových kontaktů, nebo třeba dobré jídlo, kterého bylo na rautových stolech požehnaně. Po dvou společně strávených dnech se všichni shodli, že těchto nastavených cílů společně dosáhli.

Přichystaná byla i zábava

Zúčastnění se mimo jiné věnovali i jiným aktivitám. Nechyběla patřičná zábava, kupříkladu tombola. V průběhu přestávek mezi jednotlivými etapami nabitého programu byly v hale připravené stoly s občerstvení, nebo třeba kreativní koutek, kde si každý může něco vytvořit. Jednou z aktivit byly interaktivní kamínky, na které všichni mohli něco nakreslit, napsat jméno sebe či své firmy. Na konci je organizační tým dal dohromady a vytvořil tím jedno velké společné dílo, znázorňující spolupráci, kterou všichni zúčastnění přijeli podpořit a prohloubit.

V nabídce byly také workshopy zcela jiného charakteru, jako meditace s kameny. Šlo tady o představení několika praktik, jak hravým způsobem udělat sebeanalýzu. Odvedeme soustředění k povrchu nebo struktuře kamenů a sami sebe pročistíme. Nebo si uděláme jasno v hlavě. Další variantou je, že si při nějakém těžkém rozhodnutí zvolíme dva kameny. Zobrazíme dvě situace jako následek našeho rozhodnutí. Když váháme, jak se rozhodnout, máme si stoupnout pokaždé na stranu jednoho kamene, představit si danou situaci a vyzkoušet si, jak se cítíme.

Charitativní sbírka

Součástí konference byly i jiné činnosti. Například celá společnost AIK v průběhu dvou dnů vybrala 10 000 korun na dobrou věc. Jednalo se o sbírku pro pacienty na Srí Lance s šedým zákalem. Na jednoho pacienta se vybíralo 350 korun. Tyto peníze zajistí vakcínu a přesun pacienta do nemocnice a z nemocnice zpět. Všichni zúčastnění se shodli na tom, že kromě aktivit, které mohou dělat společně, je skvělé, když mohou společně někomu dělat radost.

Zobrazeno 2405 krát
Naposledy upraveno: po., 26. listopad 2018 16:07
Veronika Bělešová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste