Vytisknout tuto stránku
ne., 25. listopad 2018 13:19

Íránský prezident označil Izrael za rakovinný nádor

Hasan Rúhání Hasan Rúhání Zdroj: Wikimedia Commons
Írán - Prezident Íránské islámské republiky Hasan Rúhání v sobotu 24. listopadu nazval Izrael rakovinným nádorem vytvořeným západními zeměmi. Podle něj jde o satelitní stát zemí západu, které chtějí na Blízkém východě prosazovat své vlastní zájmy.

Kritika Izraele mnohdy vyhrocenou rétorikou je pro vůdce blízkovýchodních států typická, podobně hovořil i Rúháního předchůdce Mahmúd Ahmadínežád. Rúhání se však až doposud ostrým slovům vůči Izraeli vyhýbal. To se změnilo na letošním ročníku každoroční konference o islámské jednotě, která se koná v Teheránu a kde Rúhání promluvil proti Izraeli. Během svého projevu Rúhání také řekl, že se USA snaží pěstovat si úzké vztahy s dalšími muslimskými zeměmi v oblasti, aby mohly lépe chránit Izrael. To byla narážka na Saúdskou Arábii, která vyznává sunnitskou verzi islámu, a je tak hlavním rivalem šíitského Íránu. Saúdská Arábie se řadí k nejvýznamnějším spojencům Spojených států na Blízkém východě a s Íránem dlouhodobě soupeří o vliv prostřednictvím podpory různých skupin ve státech jako Jemen, Sýrie nebo Irák. Vztahy mezi Íránem a Saúdskou Arábií jsou dlouhodobě velmi špatné. Před třemi lety obě země zpřetrhaly vzájemné diplomatické styky kvůli napadení saúdskoarabské ambasády v Teheránu. Útočníci tak reagovali na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii.

K Rúháního výrokům se vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Považuje je za urážky, které ukazují zemím po celém světě, proč se musí spojit v otázce vyhlášení sankcí íránskému režimu. 

Zobrazeno 1390 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 23:26
Jakub Loukota

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste