Vytisknout tuto stránku
ne., 25. listopad 2018 23:08

Designem nabitý víkend opět pohltil celou Ostravu

Meat Design 2018 Meat Design 2018 Zdroj: Valentýna Ondřejová
Více než 200 značek a designérů se představilo v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Propojení umění a designu spolu s industriální tváří Ostravy vytvořilo dokonalou platformu pro přehlídku talentovaných umělců. Každoročně pořádný Meat Design opět předvedl to nejlepší z lokálního umění a nabídl pestrou škálu nábytku, dekorací, šperků, květin či uměleckých knih. 

Letošním rokem zahájil Meat Design svou již čtvrtou sezónu prodejní přehlídky designu a uměleckých předmětů. Expozice se konala o prodlouženém víkendu od pátku 23. listopadu až do neděle 25. listopadu. „Design nás všechny od kolébky až do pozdních let obklopuje, formuje, těší, slouží nám a může nám dělat život lepší, jednodušší a krásnější,“ uvádí v oficiálním katalogu kreativní ředitelka akce Karolína Skórková.

Organizátoři se tentokrát rozhodli pro navýšení kapacity vystavujících a rozšířili působnost výstavní plochy až do multifunkční auly Gong, kde zároveň probíhaly odborné přednášky s designéry. Diváci tak při besedách měli možnost nakouknout jim obrazně řečeno „až do ateliéru pod ruku“. Přednášejícími hosty byli designérské a architektonické studio Olgoj Chorchoj, sochař a designér Rony Plesl, Ilona Polanská z dua Tomski & Polanski nebo také Ferdinand Leffler, zakladatel Atelieru FLERA navrhující zeleň a zahrady.

 

Balení dárků, množení kvítek i fajná dílna

Návštěvníci mohli v rámci expozice zhlédnout také tematické filmové projekce nebo se zúčastnit různých workshopů, které zahrnovaly například kurzy krasopsaní, balení dárků, navrhování interiéru svých snů nebo vlastního klobouku či výzdoby vánočního věnce.

Dekorace, hračky, oblečení, diáře i knihy

Mezi vystavujícími se představil například Brokat, tvořící šperky z uhlí, By Myyna, což je ilustrované papírnictví výtvarnice Markéty Jinochové nebo oblečení značky City Folklore. Dále květinářství Láskočas či umělkyně a malířka Linda Hanskeová, papírnictví p a p i d u a Papelote, také RADUNA, která ukazuje, že i květiny si zaslouží nosit módní kousky. TONAK se svými nádhernými plstěnými klobouky a pokrývky hlavy a unikátní ostravský concept store Ty Identity, které vytváří originální platformu pro vybrané designéry, návrháře a grafiky. Malé nakladatelství wo-men, které se orientuje na umělecké knihy či studio FOBÉ, které vyrábí moderní betonové nádoby pro rostliny. Nábytek značky TON je stálým vystavovatelem, jenž zatím nechyběl na žádném Meat Designu. 

Meat food

Součástí umělecké scény je důležitým článkem také kvalitní káva a něco chutného na zub. Meat Design zaručuje i v tomto ohledu to nejlepší, co mohou ostravské i okolní kavárny, bistra a restaurace nabídnout. Jelikož se jedná o designový festival, nešlo odolat výběrové kávě přední ostravské kavárny CØ KAFE, která se nacházela v pojízdném náklaďáku převlečeném za food truck. Mezi další prominentní kavárny, které se mohou pyšnit přípravou perfektního cappuccina či flat white se řadí Pet Punk nebo Čerstvý Boby.

 

Výjimečné drinky a limonády podával domácký bar U Gustava. O potěšení chuťových buněk se postaraly Agáta a Eliška alias Buchty v zástěře, cateringová společnost Na Hájkové, nepálská restaurace MAKALU a Pata Negra, který dělá nejlepší tapas, díky kterým si budete připadat jako na předměstí španělské Barcelony.

Zobrazeno 1706 krát
Naposledy upraveno: po., 26. listopad 2018 15:44
Valentýna Ondřejová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste