Vytisknout tuto stránku
po., 26. listopad 2018 18:50

Nocleženka zachraňuje životy

Nocleženka Nocleženka Zdroj: noclezenka.cz
Česká republika - Noční teploty se už několik dní pohybují pod bodem mrazu a ne všichni mají teplou peřinu a střechu nad hlavou. Podle statistik žije v České republice odhadem přes šedesát tisíc lidí bez domova. Jednoduchým a čím dál populárnějším způsobem, jak těmto lidem pomoci, je zakoupení takzvané Nocleženky. Ta lidem bez domova umožní přespat v jedné z devíti nocleháren Armády spásy po celém Česku.

Projekt Nocleženka funguje od konce listopadu do konce dubna. Jedna Nocleženka stojí stokorunu. Tuto poukázku můžete zakoupit online na oficiálních stránkách, ale i fyzicky na ústředí Armády spásy nebo na jednotlivých pobočkách. Jejím zakoupením podpoříte konkrétního člověka bez domova, který tak bude moci díky vaší pomoci strávit noc v teple noclehárny Armády spásy. Nejde však pouze o přespání, člověk bez domova má v rámci noclehu zajištěnou i polévku s pečivem a teplý nápoj. Také má možnost osprchovat se a provést osobní hygienu.

Každá zakoupená Nocleženka má přiděleno své číslo, které je pečlivě evidováno, aby bylo možno dárce infirmovat, když je jeho Nocleženka využita. Ke každé transakci se přidělí jedna poukázka, která se vytiskne přímo v dané noclehárně, předá terénnímu pracovníkovi a ten ji předá přímo člověku v nouzi. V současné době jsou do projektu Nocleženky zapojeny skoro všechny noclehárny Armády spásy: Praha, Brno, Karlovy Vary, Ostrava, Krnov, Šumperk, Jirkov a Havířov. Zakoupené Nocleženky se spravedlivě rodělí do jednotlivých měst podle počtu lůžek. Na těchto pobočkách mohou zájemci darovat lidem bez domova i materiální dary, tedy teplé oblečení, deky, spacáky, zimní boty, čepice, šály, rukavice apod.

V loňském roce Češi ukázali, že jim není osud lidí bez domova lhostejný. V zimní sezóně 2017/2018 zakoupili rekordních třicet tisíc Nocleženek a zachránili tak spoustu lidských životů.

Zobrazeno 1455 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 23:29
Aneta Macolová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste