Vytisknout tuto stránku
út., 27. listopad 2018 20:35

Olomoucký kraj rozšíří spolupráci s partnerskou Vojvodinou

Olomoucký kraj rozšíří spolupráci s partnerskou Vojvodinou o zdravotnictví a školství Olomoucký kraj rozšíří spolupráci s partnerskou Vojvodinou o zdravotnictví a školství Zdroj: kr-olomoucky.cz
Olomoucko - Ke konci minulého týdne navštívila delegace z Olomouckého kraje srbskou Vojvodinu, kde se hovořilo o spolupráci v oblasti zdravotnictví a školství. 

Při příležitosti stého výročí připojení Vojvodiny k Srbskému království zavítala do této oblasti návštěva z Olomouce. Kraj reprezentoval náměstek hejtmana Dalibor Horák spolu s náměstkem Ladislavem Hynkem a členem rady Ivem Marešem. Jednání se účastnil také velvyslanec České republiky v Srbsku Tomáš Kuchta.

Jelikož se hlavní město Vojvodiny Novi Sad v roce 2019 stane Evropským městem, mohla by se v nejbližší době rozvinout spolupráce v oblasti školství a zdravotnictví. Tamní lékaři by navštěvovali odborné konference a kongresy v Olomouci i v jiných místech v kraji.

"Kromě účasti na doprovodných kulturních akcích jsme se setkali s předsedou vlády Vojvodiny Igorem Mirovičem, jeho náměstkem Ivanem Djokovičem a dalšími resortními ministry. Jednali jsme o možnostech další vzájemné spolupráce našich regionů,“ řekl náměstek Horák.

Vojvodina je jedním z deseti zahraničních partnerských regionů Olomouckého kraje. Jedná se o autonomní oblast na severu Srbska, která byla v minulosti součástí různých státních celků, od Uherska přes Osmanskou říší až po Jugoslávii.

Zobrazeno 1330 krát
Naposledy upraveno: so., 1. prosinec 2018 19:36
Tereza Saláková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste