Vytisknout tuto stránku
čt., 29. listopad 2018 19:47

V Egyptě objevili 3000 let starou mumii ženy

Archeologové prohledávají sarkofág mumie ženy Archeologové prohledávají sarkofág mumie ženy Zdroj: Khaled Elfiqi/EPA
Egypt - Novou mumii nalezli archeologové spolu s dalším sarkofágem, soškami a cennostmi v luxorském sarkofágu na jihu Egypta. Dobře zachovalá mumie ženy v předtím neotevřeném hrobě je přibližně tři tisíce let stará.

Oba sarkofágy objevili na misi vedené Francouzi v Al-Assiv nekropoli na západním břehu řeky Nil začátkem listopadu. Odkrytí hrobky archeologům trvalo něco přes pět měsíců. Jeden ze sarkofágů obsahoval ostatky ženy s prozatimním jménem Thuya. Ty byly překvapivě dobře zachovalé a uchované v rakvi, kterou nikdo neotevřel až do soboty 24. listopadu. Podle mluvčí ministerstva starožitností Nevine Aref se odborníci stále snaží určit její pravou identitu.

„Jeden sarkofág byl ve stylu rishi, který pochází ze 17. dynastie, zatímco druhý sarkofág pochází z 18. dynastie. Oba hroby byly přítomné i se svými mumiemi uvnitř," uvedl ministr starožitností Khaled al-Anani.

18. dynastie se datuje do 13. století před naším letopočtem. Toto období se vyznačuje tím, že v něm žili jedni z dnes nejslavnějších faraonů, jako jsou například Ramses II a Tutanchamon. To činí nález Thuyi ještě významnější a zajímavější.

Nekropole Al-Assiv je pohřební místo pro vysoce postavené úředníky a významné lidi, kteří měli blízko k faraonům. Nachází se mezi královskými hrobkami a Údolím králů.

Celá hrobka, podle ministerstva, patřila dozorci na mumifikace jménem Thaw-Irkhet-If z Chrámu bohyně Mut, který se nachází v Karnaku. Hrobka je údajně stará přes čtyři tisíce let, ale postupem času se opětovně používala, díky tomu jsou v ní také další mumie a kostry.

Egyptská vláda doufá, že podobné objevy zlepší pověst země a přitáhne zpět davy turistů, kteří už tyto místa kvůli politickému povstání z roku 2011 tolik nenavštěvují.

Zobrazeno 2317 krát
Naposledy upraveno: so., 1. prosinec 2018 22:03
Jonáš Krutil

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste