Vytisknout tuto stránku
ne., 2. prosinec 2018 15:28

Jan Švejdar je novým policejním prezidentem

Jan Švejdar Jan Švejdar Zdroj: Policie ČR
Praha - V sobotu nastoupil do funkce policejního prezidenta Jan Švejdar. Nahradil tak Tomáše Tuhého, který se stal velvyslancem České republiky na Slovensku.

Dosavadní kariéra nového policejního prezidenta je neposkvrněna skandály a nemá úzkou spojitost či náklonnost k žádné z politických stran. „Nastupoval jsem k policii roku 1987 do pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, jako ostatně všichni. Aby nevznikly nějaké dohady, tak vám rovnou sdělím, že jsem nebyl přítomen na žádném zásahu proti demonstrantům," uvedl na brífinku Švejdar. „A pokud by se chtěl někdo zeptat, tak ne, nedostal jsem nabídku tohoto místa od premiéra Andreje Babiše. Společná setkání, která jsem absolvoval, byly čistě pracovní," dodal.

Dle jeho slov budou jeho hlavní priority v nové funkci boj s drogami, kde vidí potřebu ostřejších zásahů policie. Dále se také hodlá věnovat situaci na silnicích.

Švejdar byl ve výběrovém řízení do funkce policejního prezidenta společně s ústeckým krajským policejním ředitelem Jaromírem Knížetem. Oba uchazeči údajně splnili kvalifikační kritéria a o vítězství nakonec rozhodlo hlasování komise. 

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl Švejdara do úřadu v pondělí 3. 12. v 8:15 ráno. Jeho bývalou pozici ředitele Krajského ředitelství policie Pardubického kraje povede až do skončení výběrového řízení náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Marcel Daníček.

Zobrazeno 1675 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 18:21
Tomáš Vojkovský

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste