Vytisknout tuto stránku
ne., 2. prosinec 2018 19:28

Přijďte se rozhlédnout po kraji Hané

Nová rozhledna Kopaninka na Prostějovsku Nová rozhledna Kopaninka na Prostějovsku Zdroj: olkraj.cz
Olomoucký kraj - Turisty láká do Olomouckého kraje nová vyhlídka. Rozhledna Kopaninka se začala stavět už na jaře roku 2018, ale kvůli nedostatku financí se stavba pozastavila. Slavnostní otevření proběhlo již 8. listopadu, kdy rozhledně požehnal pan farář Zdeněk Fučík z nedalekých Repech. Pro veřejnost se vyhlídka otevřela v neděli 2. prosince.

Výletníci se konečně dočkali dlouho očekávaného otevření rozhledny Kopaninka, která se nachází poblíž obce Repy na Prostějovsku. Drahanská vrchovina má díky tomu svou novou dominantu. Tato stavba měří 22 metrů a aby se návštěvník mohl kochat výhledem do kraje, musí zdolat přesně 83 schodů. Stavba je vyrobená ze smrkových kmenů z Repešského žlebu a má kovové schodiště. Samotnou vyhlídku tvoří jedna plošina umístěná ve výšce osmnácti metrů.

„Z plošiny je vidět nejen do rovin Hané, ale i dále do Polska a na Slovensko. Turisté si za příznivého počasí mohou vychutnat také panoramata Orlických hor, Jeseníků, Beskyd, Hostýnských vrchů, Javorníků či Bílých Karpat,“ podotkl Pavel Horák ze spolku Repechy Crew.

Dílo vzniklo díky místním nadšencům a stavba rozhledny přišla zhruba na 2 350 000 Kč, přičemž kraj přispěl částkou 1 250 000 Kč. Dále pak přispělo ministerstvo pro místní rozvoj částkou 590 000 Kč a město Prostějov 50 000 Kč. V neposlední řadě přispěli i jednotlivci, kteří si mohli koupit jeden z osmdesáti tří schodů, přičemž jeden stál 10 000 Kč. Na každém schodu, který byl takto zakoupen, jsou nyní nerezové tabulky se jmény majitelů. Bohužel také vznikl dluh, který spolek Repechy crew chce splatit z dobrovolného vstupného, z čehož vyplívá, že rozhledna není volně přístupná. Na rozhlednu se lze dostat tak, že si v nedalekém penzionu vypůjčíte klíč. O vznik rozhledny se zasloužil právě majitel tohoto penzionu Břetislav Usnul, kterého napadlo Kopaninku postavit.

Zobrazeno 2224 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 20:45
Zlata Mašindová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste