Vytisknout tuto stránku
po., 3. prosinec 2018 09:38

Z kombinézy do gala. Motorkáři převzali ceny FIM Awards

Marc Márquez jako jedna z hlavních hvězd večera Marc Márquez jako jedna z hlavních hvězd večera Zdroj: Instagram fimlive
Andorra - Oficiální předávání FIM Awards (FIM, z francouzského Fédération Internationale de Motocyclisme), ve kterém bylo korunováno více než padesát nových světových šampionů, se po roce opět konalo v Andoře. Dalších pět speciálních ocenění „Beyond Sport" se udílelo jednotlivcům i organizacím za prezentaci mimo svět sportu.

Vyhlašování mistrů světa

Slavnostní večer zahájilo vyhlašování mistrů světa za uplynulou sezónu 2018. Z řad silničních i motokrosových soutěží bylo vyznamenáno přes padesát závodníků, mezi které patřil také pětinásobný obhájce titulu Moto GP Marc Márquez. Z devatenácti tratí napříč celého světa se mu podařilo dojet devětkrát na nejlépe bodované příčce a druhému Andreu Doviziosovi poodjel ve finálním pořadí o sedmdesát šest bodů. Zaslouženě proto patřil mezi hvězdy galavečera. Z kategorie MX2 se na pódiu objevil Jorge Prado, trofej z vyšší MXGP pak převzal Holanďan Jeffrey Herlings. Nechyběl ani freestyle motokrosař a soupeř Libora Podmola Maikel Melero.

Anketa Beyond Sport

Dohromady se rozdalo pět vyznamenání za reprezentaci a rozvíjení sportu, o které se ucházely nominované společnosti i jednotlivci. Jednou z nich byla rubrika FIM Women in motorcycling. Jejím vítězem se stala společnost Macrocampus, především za významný příspěvek ke zvyšování povědomí o ženách v motorsportu a za iniciativu pro zvýšení přítomnosti žen ve všech motocyklových soutěžích. Organizátoři také udělili FIM Road Safety za bezpečnost na silnicích, FIM Environmental nebo FIM Award For the Future, zaměřenou na mládež.

Ocenění Fair Play si vysloužil belgický enduro závodník

„Ve snaze povzbudit informovanost o konceptu Fair Play, se FIM rozhodla vytvořit tuto kategorii a odměnit tak významné akty v motocyklovém sportu," uvedla na svých stránkách organizace. Následně tímto titulem odměnila enduro závodníka Sebastiana Vanbaelena za obdivuhodné a statečné gesto ve Francii, když během jízdy přišel na pomoc zraněnému kolegovi.

Zobrazeno 1259 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 19:38
Dominik Hron

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste