Vytisknout tuto stránku
po., 3. prosinec 2018 10:59

Omezme používání plastových obalů

Bezobalová prodejna Bezobalová prodejna Zdroj: weefsworld.eu
Dnešní společnost produkuje stále více a více odpadů všeho druhu. Proti tomu se rozhodli bojovat zastánci životního stylu „zero waste“, což v překladu znamená nulový odpad. Jedním z kroků je například nakupování kosmetiky nebo potravin bez plastových obalů. Kde takové produkty najít?

První prodejnou, která určitě stojí za zmínku je pražské Nebaleno, kterou provozuje mladý pár Jana a Alex Řepkovi. Součástí jejich sortimentu je především drogistické zboží jako jsou gely do myčky či na nádobí, prací prostředky, aviváž, máchadla a nejrůznější čističe. Z kosmetiky potom mýdla na ruce, sprchové gely, šampóny či krémy na ruce. Ze sypkých věcí je možnost zakoupit si prací prášky a sodu, sůl do myčky nebo mýdlové ořechy. „My jsme už nějakou dobu před otevřením naší prodejny žili takříkajíc bezobalově. Co šlo koupit bez obalu, třeba potraviny, to jsme kupovali. Vyjma drogerie, to se v Česku sehnat nedalo. Tak jsme s tím začali my,“ říká Alex Řepka, spolumajitel prodejny.

Dalším typem takové prodejny je Bez obalu, jejíž dvě pobočky sídlí rovněž v Praze. Jejich sortiment nabízí různorodé druhy potravin od oříšků přes koření až po oleje. Nabídka produktů obsahuje stejně jako předešlá i kosmetiku a různé čistící prostředky. Mimo prodej se Bez obalu zabývá také organizací různých akcí a přednášek týkajících se tohoto tématu.

Co se týče kosmetiky bez plastových obalů, určitě je nutné zmínit i britskou společnost Lush, která prodává většinu svých produktů v nebalené formě. Kromě toho jejich výrobky neobsahují parabeny ani jiné škodlivé látky. Prodejnu naleznete již desátým rokem v pražském obchodním centru Palladium.

Zero waste v Olomouci?

Podniky, které se snaží být co nejšetrnější k životnímu prostředí a netrápit ho zbytečnými plastovými obaly ovšem nalezneme i v Olomouci. Například kadeřnictví Zelená hlava,které najdete v Kateřinské ulici, se o váš účes postarají s čistě přírodními produkty a bez chemie. Bát se nemusíte ani barevy na vlasy. "Salon vznikl z touhy dělat věci jinak. Poctivě, šetrně, kvalitně a příjemně. A ekologicky. Není to póza, vtip ani trik. Je to naše každodenní realita," uvádí kadeřnictví na svých webových stránkách.  Zakoupit tu lze i stáčenou drogerii značky TIERRA VERDE, nebo olomoucké firmy CALTHA. K dostání jsou tu také prostředky na nádobí, prací gel nebo třeba WC čistič.

Co se potravin týče, opravdu širokou škálu produktů nabízí Olomouc Bez Obalu, prodejna se nachází v Kateřinské ulici, hned vedle kadeřnictví Zelená Hlava. Majitelé se maximálně snaží o to, aby se zákazníkům dostalo co nejvíce lokálních produktů šetrných k přírodě a zboží nakupují od výrobců a pěstitelů, ne od překupníků. K dostání je tu vše od koření, olejů, různých druhů vloček a mnoho dalšího. 

Skvělou volbou jsou i nejrůznější farmářské trhy a prodej z tržnic. Neváhejte a vyzkoušejte. Nám všem se vyplatí chovat se k přírodě šetrně.

Zobrazeno 1547 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 17:49
Linda Judasová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste