Vytisknout tuto stránku
po., 3. prosinec 2018 19:32

Zemřel G. Bush starší. Na pohřeb pojede Vondráček

G. H. W. Bush (1924-2018) G. H. W. Bush (1924-2018) Zdroj: pixabay.com
USA - V neděli zemřel někdejší prezident USA George Herbert Walker Bush ve věku 94 let. Mandát v pořadí 41. prezidenta Spojených států vykonával George Bush starší v letech 1989-1993.

I přesto, že jeho popularita se v únoru v roce 1991 po osvobození Kuvajtu ohromně zvýšila, své křeslo už znovu neobhájil. Jeho osudnou chybou se mu stal slib, že nikdy nezvýší daně. Schodek v rozpočtu byl tak veliký, že jeho slib porušil. Vliv demokratů zesílil a na jeho post v roce 1993 dosáhl Bill Clinton.

Prezidentova rakev je na cestě z Texasu do Washingtonu D.C., kde se koná oficiální pohřeb, kam dorazí i současná hlava Spojených státu Donald Trump. Nazpět do Texasu se vrátí leteckým speciálem nazvaným Special Air Mission 41, odkazujícím na památku 41. prezidenta USA. Pochován bude exprezident na pozemku své prezidentské knihovny ve městě College Station.

Ke kondolenci se připojil i Zeman

„George Bush starší byl výjimečný i pro mou zemi. Jen málo amerických prezidentů mělo tak hluboký význam pro vývoj Československa a České republiky, jako právě on. Klíčová byla jeho role v době doznívající studené války, ale především po pádu železné opony a rozpadu socialistického bloku. George H. W. Bush byl prvním americkým prezidentem, který navštívil Prahu po Sametové revoluci. Přivezl s sebou čerstvou energii, obrovskou naději a přísun motivace, které nám pomohly k návratu do Evropy a na Západ, kam jsme vždy přirozeně patřili. I proto bude G. H. W. Bush Čechům chybět,“ napsal prezident Zeman v kondolenčním dopise adresovanému nynějšímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

Na pohřeb exprezidenta míří za ČR Vondráček

Na pohřeb George Bushe staršího vyslala Česká republika Radka Vondráčka. „Posledního rozloučení s Georgem H. W. Bushem v USA se za Českou republiku na základě pověření a vzájemné dohody s prezidentem republiky zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček.“ uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zobrazeno 1272 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 21:37
Veronika Capáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste