Vytisknout tuto stránku
út., 4. prosinec 2018 15:05

Pražská kina promítnou slavné asijské snímky

čtrnáctý ročník Filmasie čtrnáctý ročník Filmasie Zdroj: filmasia.cz
Praha - Slavné, ale i ty méně známé asijské snímky na velkém plátně pražských kin nabízí filmový festival Filmasia. Ten proběhne již tento týden a slibuje jak různé filmy ze zemí jako Čína, Japonsko nebo Korea, tak i zajímavé diskuze.

Filmasia se letos koná již počtrnácté a za dobu své existence umožnila divákům vidět na velkém plátně nejednu asijskou filmovou klasiku, ale i západem opomíjené filmy. Krom toho se můžete setkat i s různými zahraničními i domácími hosty. Letošní ročník nese podtitul „Film a kniha“ a tomu se přizpůsobil i výběr filmů. Všechny letošní snímky totiž mají svou knižní předlohu v asijské literatuře.

Zahájení proběhne již tradičně v kině Lucerna a to korejským filmem Kronika obchodníka s krví. Film je adaptací čínské novely Dva liangy červého vína. Poté se festival přesune do kina Ponrepo, kde se promítne zbytek filmů. Před každým z nich nebude chybět odborný úvod a po skončení diskuze. Dalším filmem, který organizátoři v rámci Filmasie promítnou, bude slavné čínské drama Zavěste červené lucerny, snímek který sklidil mnoho ocenění a byl nominován i na Oscara. Film Vzplanutí, který je adaptací povídky japonského spisovatele Haruki Murakamiho, pak festival zakončí. Diskuzí na konci filmů se zúčastní i zajímaví hosté a to bývalá programová vedoucí Českého centra Soul Petra Ben Ari a překladatelka čínské literatury Zuzana Li.

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: čt., 6. prosinec 2018 14:08
Karolína Marková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste