Vytisknout tuto stránku
ne., 9. prosinec 2018 17:38

Projekt 4Ocean bojuje proti znečištění oceánů

Ochrana ohrožených druhů živočichů je velmi důležitá Ochrana ohrožených druhů živočichů je velmi důležitá Zdroj: technika.denikplus.cz
Každý rok se do oceánu dostane více než 8 milionů tun plastů. To je jako kdyby se do moře každou minutu vyklopil plný nákladní vůz plastového odpadu. Plasty tvoří až 80 procent veškerého odpadu v mořích.  Velkou hrozbou jsou hlavně mikroplasty. Jejich nebezpečí spočívá právě v jejich malé velikosti, protože pronikají do organizmu mořských tvorů a dále do potravního řetězce. Dalším velkým nebezpečím jsou zbytky rybářských sítí. V nich mohou zvířata uvíznout – savcům a ptákům brání v pohybu a dýchání, ryby si o pevná plastová vlákna sítí zase mohou pořezat citlivé části těl. Pro mnoho druhů méně obratných zvířat, jako jsou třeba mořské želvy, představují sítě prakticky jistotu smrti.

Proto je velmi důležité, aby vznikaly organizace bojující proti znečištěných oceánů. Například minulý rok vznikl velmi významný projekt 4Ocean. Dva nadšení surfaři Alex Schulze a Andrew Cooper se už delší dobu nemohli dívat na to, jak je moře znečištěné velkým množství plastů a všemi možnými odpadky, které se dostávají od lidí do oceánu. V roce 2017 proto vznikl projekt 4Ocean, díky kterému dobrovolníci z celého světa pomáhají sbírat odpadky ze dna oceánů a pláží. Jen za rok 2017 se jim podařilo sesbírat bezmála 40 tun odpadu. 

Dva měsíce po založení tohoto projektu také představili náramky, které jsou kompletně vyrobené z recyklovaného skla a plastu z mořského dna, veřejnost je přijala a lidé začali náramky ve velkém nakupovat. Hlavně díky těmto náramkům se projekt 4Ocean rozjel na plné obrátky. Každý si je může koupit na webových stránkách za 20 dolarů. Organizace 4Ocean se zavázala, že za každý prodaný kus dobrovolníci vysbírají půl kilogramu odpadu z moře. Na své stránky pak umístila počítadlo hmotnosti sesbíraných odpadků.

Během letošního roku vytvářejí nové limitované edice náramků, kde každá barva představuje jiného živočicha. Například část zisku z náramků s šedou barvou putuje na podporu žraloků. V posledních několika desetiletích některé druhy žraloků zaznamenaly dramatický pokles počtu jedinců, a to až o 80 %. Desítky milionů žraloků lidé každoročně zabíjejí pro maso, ploutve a bezpočet dalších je ohrožených zapletením do rybářských sítí. Pokud žraloci budou tímto tempem vymírat i nadále, může to vést až ke zhroucení mořských ekosystémů na celém světě.

Studie Světového ekonomického fóra prokázala, že v současnosti je v oceánech přes 250 tisíc tun plastu. Pokud podle tohoto dokumentu budeme pokračovat ve znečišťování vod stále stejným tempem, bude v oceánech v roce 2050 víc odpadu než ryb. Proto má tento projekt opravdu smysl. Navíc se může zapojit úplně každý. Ať už koupí náramku nebo dobrovolnickou prací.

Zobrazeno 3129 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 18:45
Tereza Šolcová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste