Vytisknout tuto stránku
po., 10. prosinec 2018 19:19

Východočeské hokejové derby: hlavní roli opět hrály emoce

Matěj Chalupa se raduje z vítězné branky Matěj Chalupa se raduje z vítězné branky Zdroj: www.mountfieldhk.cz
Co se českého hokejové derby týče, existuje jen málo podobně vypjatých střetnutí, jako bitva o krále východních Čech. Od návratu mužstva zpod Bílé věže vládnou statistikám těchto utkání právě hráči Hradce Králové. Na svého jižního souseda si před 26. derby vyšlápli čtrnáctkrát. Fanoušci obou týmů k sobě chovají antipatie, které jsou na malém českém rybníčku téměř k nevyrovnání. Dokáží vytvořit atmosféru tak energickou, až se hráči vybudí k takovým výkonům, kdy herní kvalita a momentální fronta jdou stranou. Jen jedna věc rozhoduje, chuť zvítězit. A jinak tomu nemělo být ani v nedělním derby na ledě pardubické arény, které se odehrálo 9. prosince. 


Faktor Lubina

Právě ve vybičování k mimořádnému výkonu doufal tým z města perníku. Pardubice prohrály již devětkrát v řadě a pevně věřily, že právě v zápase s úhlavním nepřítelem, hradeckým Mountfieldem, jenž má skvělou formu a drží se v elitní trojice extraligy, se znovu zvednou k delší vlně vítězství. K tomu jim měl pomoci i nový kouč Ladislav Lubina. Bývalý hráč Dynama se k týmu připojil před zápasem v Karlových Varech, aktivní výkon ovšem k vítězství nevedl. V domácím prostředí se chtěl nový lodivod pardubického družstva polepšit.

Jenže Ladislav Lubina neoživil jen hráče a fanoušky Dynama. Paradoxně zvedl další vlnu zájmu o lístky v sousedním městě rivala. Příznivci Hradce Králové totiž Lubinu vyloženě nesnáší, svoji agresivitu vůči bývalému českému reprezentantovi ukázali už při jeho angažmá v pražské Slavii. Nemohou mu odpustit jeho vinu na smrti otce bývalého hradeckého hráče a českého fotbalového reprezentanta Vratislava Lokvence. Lubina, v té době asistent trenéra HC Moeller Pardubice, havaroval, od nehody ujel a policistům se přihlásil až po šesti hodinách. Hradečtí výjezdníci plánovali hlasitou nenávist vůči pardubickému trenérovi.

Dynamo tahalo za kratší konec

Do nedělního zápasu vstoupili lépe domácí a již ve třetí minutě se po rychlé kombinaci trefil jednadvacetiletý odchovanec Pardubic Denis Kusý. Počkal až se strážce svatyně Maxwell přikrčí a poté zakončil prudce pod břevno. Od té chvíle se herně lépe projevovali hokejisté Mountfieldu, do šancí se ale ve větším množství nedostávali a byli to naopak hráči Dynama, kteří trefili dvakrát tyč, či jim překazil gólovou radost bek hostí Filip Pavlík, který odpálil puk až z brankové čáry.

"Nedáš, dostaneš" je otřepané sportovní klišé. Tentokrát ovšem sedlo přesně. Hned další akce, po Pavlíkově záchraně na poslední chvíli, skončila gólem. Koukal si vyměnil černou gumu s Bezúchem a pak se trefil přesně do šibenice slovenského brankáře Hamerlíka. Pro Koukala byla vstřelená branka vůbec prvním gólem v derby po odchodu z Pardubic, návratu z Ruska a ukotvení se na druhém břehu řeky východočeské rivality.

Třetí třetina již patřila jednoznačně hostům, kteří potvrdili své tabulkové postavení, ihned v první minutě závěrečné periody procedil skrz Hamerlíka touš Chalupa, který se trefil poprvé od konce září a vítězství následně pojistili Pavlík a Vincour. Hradec Králové přetlačil Pardubice 4:1 a připsal si patnáctý skalp jižního souseda. I když se pardubický mančaft předvedl aktivní a sympatickou hrou, na rozjetý a momentálně kvalitnější kádr hostí nestačil. „Dnes se ukázalo, že hraje mužstvo, které je v pohodě a má natrénováno s mužstvem, které je v útlumu. Jen jeden útok dokázal soupeři rychlostně konkurovat, od toho se hra odvíjí,vysvětloval důvody neúspěchu a rozdíl mezi oběma rivaly nový kouč Pardubic Ladislav Lubina.

Přestože se hrál zápas ve vysokém tempu a důrazných zákroků bylo na obou stranách mnoho, k vážnějšímu konfliktu či pravé hokejové bitce nedošlo ani v nervózním závěru. Konec hokejového derby poznamenal incident, který se odehrál na tribuně. Hradečtí příznivci zapálili se závěrečnou děkovačkou stroboskop, tedy blikající pyrotechniku bez dýmu, a pardubický hasič pokropil sektor Hradce Králové sprchou z vodní hadice. Fanoušci Hradce se s takovou reakcí s ohledem na mrazivý prosincový večer smiřovali jen těžko. Jedno se tím ovšem potvrdilo. Východočeské derby baví a je plné emocí.

Zobrazeno 1591 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 21:04
Ondřej Ridl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste