Vytisknout tuto stránku
út., 11. prosinec 2018 21:17

Česká republika migrační pakt nepodpoří

Generální tajemník OSN António Guterres Generální tajemník OSN António Guterres Zdroj: ČTK
Marrákeš - Členské země OSN v pondělí 10. a v úterý 11. prosince na konferenci v Maroku schvalovaly Globální pakt o migraci. Mezi státy, které podporu paktu na poslední chvíli stáhly, patří nakonec i Česká republika, přestože v červenci patřila mezi 190 zemí, které předběžnou podobu paktu schválily.

Ještě v září ministr zahraničí Jan Hamáček pakt obhajoval. Podle stanoviska Ministerstva zahraničí nepředstavoval nové závazky, jen seznam opatření a praktik, které lze v migračních situacích uplatnit. „Kdo tvrdí opak, buď dokumenty nečetl, nebo záměrně význam těchto dokumentů zkresluje pro politické hádky ve Sněmovně či vedení kampaně před komunálními volbami. Ale já chci vést věcnou diskuzi a prezentovat před veřejností jasná fakta,“ řekl tehdy Hamáček. Také dodal, že v dokumentu je potvrzené svrchované právo států řídit vlastní migrační politiku.

Obrat k odmítání dokumentu nastal na konci října, kdy se Rakousko stalo čtvrtou zemí po USA, Austrálii a Maďarsku, která pakt nepodpoří. Stírá prý rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Český premiér Andrej Babiš se později vyjádřil v podobném slova smyslu. Stejný problém zde vidí i nástupce Jana Hamáčka Tomáš Petříček (ČSSD), který v listopadu poslal do parlamentu vysvětlení, proč vláda pakt odmítne. 

Mezi další země, které nakonec odmítly pakt podpořit, patří také Polsko, Chorvatsko, Bulharsko a Slovenko. Téma migrace je známým rájem populistů a blíží se volby do Evropského parlamentu. Postoj členských států OSN ke schvalování tohoto dokumentu tak upoutává pozornost.

 

Zobrazeno 1584 krát
Naposledy upraveno: st., 12. prosinec 2018 20:03
Iveta Zdařilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste