Vytisknout tuto stránku
so., 9. únor 2019 14:17

Evropská protipadělková směrnice přichází s příslibem konce falešných léků

Léky Léky Zdroj: Jan Záveský
Česká republika - Ode dneška budou muset lékárny ověřovat pravost léků na předpis. Nařízení by mělo ochránit pacienty všech evropských zemí před falešnými léky. Celý systém se ovšem setkává se záporným přijetím ze strany lékáren, kterým naroste administrativa a zkrátí se jim čas, který by mohly jinak věnovat pacientům.

Počínaje dnešním dnem začíná platit evropská protipadělková směrnice neboli Falsified Medicines Directive. Na jejím základě dojde ke spuštění systému pro ověřování pravosti léčiv ve všech státech Evropské unie. V praxi tak musí mít léky vydávané na lékařský předpis na obalu ochranný prvek, který souhlasí s daty uvedenými v úložišti samotným výrobcem. Směrnice je hlavně reakcí na problémy s padělanými léčivy, byť se samotný problém netýká přímo ČR, jelikož všechny odhalené případy byly mimo republiku. Podle prezidenta České Lékárnické Komory (ČLnK) Lubomíra Chudoby se bohužel i u nás vyskytují padělaná léčiva, ale výhradně na internetu nebo v tržnicích. Nově také budou výrobci nuceni uzavřít krabičku tak, aby bylo na první pohled viditelné, zda s lékem někdo neoprávněně manipuloval.

Ministerstvo odložilo sankce

Samotní lékárníci však přicházeli s tím, že zavedení systému přineslo lékárnám vysoké náklady, například ve formě čteček kódů, programového vybavení a proškolení zaměstnanců. Dalším záporem je vyšší časová náročnost při výdeji. Oprávněné obavy dále vyvolal testovací provoz, kdy se objevovala chybová hlášení i u přípravků, o jejichž pravosti nebylo pochyb. V některých případech se jednalo až o desítky procent. ČLnK tak bude bojovat za kompenzaci kvůli finančním a časovým nárokům. 

Vzhledem k náročnosti celého systému prosadilo Ministerstvo zdravotnictví pro lékárny roční odklad sankcí. „Obdobně jako lékaři u eReceptu, lékárníci budou mít rok na to, aby se s novým systémem seznámili v praxi a odladili technické problémy. Není to nic neobvyklého, k odkladu sankcí či pozvolnému startu systému přistoupila řada zemí EU,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zobrazeno 1724 krát
Naposledy upraveno: so., 9. únor 2019 17:23
Jan Záveský

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste