Vytisknout tuto stránku
st., 6. březen 2019 13:57

Poradí si lékaři v budoucnu s virem HIV?

Léčba HIV bude náročná, ale není nemožná Léčba HIV bude náročná, ale není nemožná Zdroj: imperial.ac.uk
Virus HIV je rozšířený téměř po celém světě a zemřely na něj už milióny lidí. Neexistuje lék, který by nemoc vyléčil. A přesto se svět stal svědkem toho, že došlo již ke druhému případu uzdravení pacienta s touto nemocí.

Od prvního úspěšného vyléčení viru HIV uběhlo již dvanáct let a vědci se po celou dobu snažili o zopakování této léčby, ale neúspěšně. Nyní, když došlo ke druhému uzdravení, vědci už mohou říci, že léčba HIV bude nejspíš velmi náročná, ale rozhodně není nemožná.

U obou pacientů, kteří se léčili s rakovinou, došlo ke zlepšení po transplantaci kostní dřeně. Ovšem ta měla být pouze na léčbu rakoviny, a ne viru samotného. Není ale pravděpodobné, že by se transplantace v budoucnu stala lékem proti viru. Je to spíše riziková záležitost. Krokem k tomu, aby lékaři porazili AIDS, by mohlo být vybavení těla buňkami modifikovanými proti viru. „Tyto objevy budou inspirovat lidi, ukážou jim, že úspěšná léčba HIV není jenom sen," říká Annemarie Wensingová, viroložka z University Medical Center v Utrechtu.

Když oba dva, dnes již zdraví pacienti, podstoupili transplantaci kostní dřeně, měli jejich dárci mutaci bílkoviny jménem CCR5. Ta se nachází na povrchu některých imunitních buněk. HIV používá tuto bílkovinu pro vstup do buněk, na zmutovanou verzi se však nemohla přichytit.

Poloviční úspěch

Řešením by se tak mohla stát genová terapie. Tato terapie by deaktivovala produkci bílkoviny CCR5 u některých imunitních buněk, čímž by se staly odolnými vůči HIV. Několik společností už s tímto projektem začalo, zatím ale neúspěšně. Musí totiž zasáhnout správný počet buněk na správném místě a také musí upravit geny, které řídí produkci bílkoviny CCR5. Je to velmi složitá modifikace, ale v budoucnu by mohla být úspěšná.

Způsob této léčby však platí pouze pro pacienty, u kterých virus využívá vstup do buněk pouze přes bílkovinu CCR5. Pacienti ale budou stále náchylní k druhu HIV s názvem X4. Ten se do buněk dostává pomocí bílkoviny CXCR4. Proto léčba, která by se využívala proti HIV se vstupem přes bílkovinu CCR5, by měla pouze padesátiprocentní šanci na úspěch u viru, který se do organismu dostává přes bílkovinu CXCR4.

Zobrazeno 1514 krát
Naposledy upraveno: čt., 7. březen 2019 22:41
Vendula Kryštofová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste