Vytisknout tuto stránku
čt., 7. březen 2019 11:12

Vernisáž v Galerii Ceasar představila světla stínů

Vernišáž výstavy SVĚTLA STÍN Vernišáž výstavy SVĚTLA STÍN Zdroj: Aneta Macolová
Olomouc - Dva mladí výtvarníci z Ostravy v úterý představili svou tvorbu v olomoucké Galerii Ceasar. Návštěvníci vernisáže si mohli prohlédnout, jak vypadá sochařství a malba dnes. Výstava plastik Jana Špačka a obrazů Václava Buchtelíka nese název SVĚTLA STÍN.

Plastiky Jana Špačka jsou motivované konkrétními zážitky, fantaziemi a představami. Při tvorbě soch pracoval autor s materiály jako je například laminát a barvená pryskyřice. Sochy jsou částečně průhledné. Mocnou oporou Špačkových soch je světlo, které plastikami prostupuje. Když na ně padá slunce, sochy se rozsvítí.

Obrazy, koláže a objekty malíře Václava Buchtelíka jsou inspirované zážitky z ostravské a karvinské krajiny. Projevuje se zde tématika propojení kosmického a pozemského. Dominantou Buchtelíkových obrazů jsou silné barvy, které mají v divákovi probouzet různé emoce a pocity. Obrazy jsou zvláštním způsobem naléhavé. K dekadentnímu vyznění přispívá užití hutné olejomalby.

„Výstava dvou mladých umělců je výzvou k hledání nových životních i výtvarných cest, k hledání různých dobrých osobních znamení,“ řekl Daniel Balabán, český malíř a vysokoškolský pedagog, který zároveň celou výstavu uvedl.

Výstava obou umělců, které spojuje studium na Fakultě umění Ostravské Univerzity, potrvá do 29. března.

Zobrazeno 1329 krát
Naposledy upraveno: so., 9. březen 2019 12:47
Aneta Macolová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste