Vytisknout tuto stránku
čt., 7. březen 2019 11:31

Stát už finančně podpořil jedenáct zubařů v odlehlých oblastech, celkem rozdal téměř 12,5 milionu korun

Dotace pro zubaře v odlehlých oblastech Dotace pro zubaře v odlehlých oblastech Zdroj: https://unsplash.com/photos/kdoaOFGE9QM
Ministerstvo zdravotnictví od května loňského roku schválilo už jedenáct dotací pro stomatology z odlehlých oblastí. Nejvíc peněz zatím putuje do kraje Vysočina, kde stát příspěvek odsouhlasil už čtyřem ordinacím. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera je projekt dobrý, ale slouží jen jako náplast pro pár obcí.

Mezi úspěšnými žadateli o dotaci je i Jurij Hrudko, ordinaci má v Horní Cerekvici na Vysočině. Pacientů podle jeho slov přijíždí tisíce, někteří až z Prahy. Ordinoval by zde ale nehledě na dotaci, vnímá ji jako příjemný bonus. Schválenou ji dostal v plné výši 1,2 milionu. Chce lidem pomáhat a v hůř dostupných oblastech jsou podle něj obzvlášť vděční, že se jim péče dostane.

Neúspěšným kandidátem je naopak Dominik Novák z Chrudimi. Dotaci nedostal, protože jeho ordinace už nějaký čas fungovala, nesplnil tak jedno z kritérií. Žádost totiž musí být doručena nejpozději tři měsíce od začátku poskytování služeb. Ordinaci ale dál vede a o pacienty nouzi nemá, dojíždějí za ním i z 30 kilometrů vzdáleného Ždírce nad Doubravou. Celkem už pro nesplnění podmínek ministerstvo zamítlo tři žádosti.

Dotace v maximální výši 1,2 milionu korun slouží k pokrytí výdajů na sestru, dentální hygienistku, nebo instrumentářku. Hlavním cílem programu je zajištění dostatečné dostupnosti zubařské péče ve všech českých regionech. Spoluúčast lékaře na celkovém rozpočtu musí činit minimálně třicet procent. Podle dat Ministerstva zdravotnictví jsou na tom nejhůř oblasti Tábor, Bruntál, Rumburk nebo Strakonice.

„Problém není v nedostatku lékařů, jejich počet roste, ale v jejich rozložení v rámci Česka. Se zajištěním dobré sítě lékařů pro svoje pacienty by měli pomoct pojišťovny,“ uvedl pro Českou televizi prezident ČSK Šmucler, který vidí inspiraci v rozmisťování lékařů do odlehlých oblastí například v Německu. Dotace tedy jako komplexní řešení problému nevnímá, i když v některých krajích pomoci mohou. 

Dotační program na podporu zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb bude pokračovat minimálně do roku 2021 a rezort na něj má vyčleněno 100 milionů korun, které může rozdělit až mezi 100 žadatelů. „Jelikož byl dotační program vyhlášen až v květnu minulého roku, pokládá komise jedenáct schválených dotací za úspěch. Předpokládáme, že se zájem bude zvyšovat,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Kritéria musí žadatelé plnit i po zahájení činnosti. Patří k nim například ordinovat 35 hodin v týdnu, rozložených do pěti pracovních dnů nebo do tří let registrovat 1500 pojištěnců. Děti do 15 let a senioři nad 65 let musí přitom tvořit alespoň deset procent klientely.

 

Místo Schválená dotace na pět let
Horní Cerekev 1 200 000
Cheb 1 114 286
Ústí nad Labem – Střekov 1 200 000
Jemnice (Moravské Budějovice) 1 200 000
Ústí nad Labem - Střekov 1 200 000
Hustopeče (Břeclav) 1 200 000
Strakonice 1 200 000
Batelov (Jihlava) 1 200 000
Kutná Hora 523 200
Havlíčkův Brod 1 200 000
Karolínka (Vsetín) 1 200 000

 

Zdroj tabulky: Ministerstvo zdravotnictví

Zobrazeno 1308 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. březen 2019 13:40
Barbora Szumowski

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste